Йошихиде Суга се оттегля от премиерския пост в Япония

Йошихиде Суга се оттегля от премиерския пост в Япония
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.09.2021
  • Сподели:

Страната, която все още е в извънредно положение, се бори с най-лошата си вълна на Covid-19, на фона на бавна ваксинация

 

Японският премиер Йошихиде Суга заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране за лидер на управляващата Либерално демократична партия (ЛДП) този месец, което означава край на мандата му, предават Би Би Си и Агенция "Фокус".

Суга беше назначен на поста само преди година след оставката на най-дълго управлявалия премиер на Япония Шиндзо Абе, който се оттегли по здравословни причини.

Изненадващата новина идва, когато рейтингите на одобрението на Суга паднаха до рекордно ниско ниво.

Япония, която все още е в извънредно положение, се бори с най-лошата си вълна на Covid-19, на фона на бавна ваксинация.

Решението страната да бъде домакин на Олимпийските игри тази година въпреки влошаващата се епидемична обстановка също се оказа изключително непопулярно.

Управляващата ЛДП трябва да проведе избори на 29 септември, за да избере своя преседател. Победителят в изборите за лидер се очаква да стане автоматично премиер на Япония, тъй като партията разполага с парламентарно мнозинство.

72-годишният Суга, роден в семейство на производители на ягоди, е избран за първи път в Общинския съвет на Йокохама през 1987 г., а през 1996 г. е избран за първи път в японския парламент (диет)

През 2005 г. премиерът Юничиро Коидзуми го назначи за старши заместник -министър на вътрешните работи и комуникациите.

През следващата година наследникът Коидзуми Шиндзо Абе го повиши до министър с три длъжности в кабинета, които заемаше до 2007 г. Последно заемаше длъжността на главен секретар на правителството.

 

 

 

Станете почитател на Класа