Мексиканският сенат одобри референдум за оттеглянето на президента

Мексиканският сенат одобри референдум за оттеглянето на президента
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.09.2021
  • Сподели:

С консенсуса на всички парламентарни състави Камарата на сенаторите в петък одобри Федералния закон за референдум, с който ще попита гражданите през март 2022 г. дали Андрес Мануел Лопес Обрадор да продължава да бъде президент.


Проектът беше одобрен като цяло със 102 гласа „за". Сенаторите Густаво Мадеро Муньос от консервативната Национална партия за действие (ПАН) и Емилио Алварес Иказа, без парламентарна група, единствени се противопоставиха на решението. Законопроектът беше предаден на Камарата на депутатите за разглеждане, гласуване и вероятно одобрение.


Основното обсъждане на парламентарните състави беше насочено към преформулиране на въпроса, който ще бъде зададен на гражданите в случай на искане на консултация за отнемане на мандата от изпълнителната власт. След дълга сесия, която започна в четвъртък и продължи до зори, парламентаристите постигнаха споразумение.


В законопроекта, одобрен от Сената, беше установен следният въпрос: „Съгласни ли сте, че на (име), президент на Съединените мексикански щати, да му бъде отнет мандатът поради загуба на доверие или той да продължава да председателства републиката до края на мандата му? " Двата възможни отговора, които ще бъдат показани на референдума, са следните:
„Мандатът се отнема поради загуба на доверие."
„Нека продължи в президентството на републиката".


Организацията, развитието и преброяването на гласовете се възлага на Националния избирателен институт (INE). Генералният съвет на този орган трябва да декларира резултатите.


За да бъде референдумът валиден, се изисква участие на най-малко 40% от номиналния списък с избиратели, тоест над 37,4 милиона избиратели. За да бъде освободен президентът, ще трябва мнозинство от най-малко 18,7 милиона гласа.


Това допитване може да се извърши само за един случай и трябва да се стане през трите месеца след приключването на третата година на президента.


Консултацията за отнемане на мандат беше част от ангажиментите, поети от Лопес Обрадор като новоизбран президент на Мексико. По време на речта за своя Трети правителствен доклад президентът беше доволен от постиженията на своята администрация и дори увери, че ако напусне президентството „точно сега", ще си тръгне с чиста съвест. Проучването на настройката на гражданите извършено от El Financiero е благоприятно за Лопес Обрадор и показа, че президентът има одобрение от 60%.

Станете почитател на Класа