Нови сражения между талибаните и съпротивата в Панджшир. И двете страни отчитат успехи в битките

Нови сражения между талибаните и съпротивата в Панджшир. И двете страни отчитат успехи в битките
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Нови срежения започнаха в последния район в Афганистан, който не е под контрола на талибаните. На 4 септември беше съобщено за нови сблъсъци между талибаните и съпротивата в долината Панджшир. И двете страни съобщиха, че са постигнали успех в сраженията.

 

 

Говорителят на талибаните Билал Карими каза, че те са установили контрол над пет от седемте района на провинция Панджшир. По думите му талибаните напредват към Базарак, главният град на провинцията.

 

 

Антиталибанската съпротива в Панджшир е предвождана от Националния фронт на съпротивата, ръководен от Ахмад Масуд - син на Ахмад Шах Масуд, командирът, който се бори срещу съветското и талибанското управление през 80-те и 90-те години.

 

 

Представители на Националния фронт на съпротивата твърдят, че са обградили талибански бойци в долината и са отблъснали настъпленията към няколко района.

 

 

До момента не е възможно независимо потвърждение на ситуацията в Панджшир. Електричеството, телефонните мрежи и интернета в провинцията са прекъснати от талибаните.

 

 

Бившият вицепрезидент на Афганистан Амурла Салех, който е част от Националния фронт на съпротивата, каза във видео, разпространено в социалните мрежи, че положението на силите на Фронта е трудно, но призова за продължаване на съпротивата.

 

 

Пред Ройтерс източник от ръководството на талибаните каза, че сраженията в Панджшир продължават, но настъплението на талибаните е било забавено от мини, заложени по пътя към град Базарак. “Отстраняването на мините и офанзивата продължават едновременно”, е цитиран да казва източникът.

 

 

Талибаните започнаха настъплението си в Афганистан след началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната. На 15 август те превзеха столицата Кабул. Последният регион, който остава извън контрола на групировката, е долината Панджшир.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа