Британските специални сили се престорили на жени и избягали от талибаните

Британските специални сили се престорили на жени и избягали от талибаните
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Специалните сили на елитното британско подразделение САС избягали от Афганистан с бурки, преструвайки се на жени. Военнослужещите изоставили по-голямата част от оборудването си, освен оръжията и боеприпасите.

 

Express: Британските специални сили се престорили на жени и избягали от талибаните

 

 

Около 20 бойци от специалните части били принудени да изминат стотици мили, за да напуснат страната, попаднала под контрола на талибаните. Войските били на мисия в южен Афганистан и били предупредени, че няма хеликоптери, които да ги евакуират от страната. Като се маскирали в бурки, военните по този начин се скрили.

 

«Екипът на SAS се намираше в Афганистан в рамките на няколко месеца и изпълняваше сексретна разузнавателна мисия, когато всичко тръгна наобратно. Заповядано им беше да прекъснат операцията и да се подготвят за незабавна евакуация в Кабул».

 

Военнослужещите захвърлили по-голямата част от оборудването си, освен оръжието и боеприпасите. Нямайки избор, те облекли паранджи преди да вземат пет таксита и се отправили към Кабул.

 

Всеки път, когато преминавали през блокпост на пътя, войник от афганистанските специални сили обяснявал, че жените са много набожни и искат да приветстват завръщането на талибаните в Афганистан. И това сработило.

 

Имало няколко опасни момента, но дори талибаните неохотно сваляли паранджа от жените.

 

Последните британски войски официално са евакуаирани от Кабул преди седмица, което сложи край на 2-годишното военно участие на страната. Общо от 14 август британските войски са евакуирали над 15 000 човека, това е едно от най-крупните въздушни прехвърляния във военната история.

 

По данни на Даунинг стрийт, 2 000 от евакуираните са деца, при това най-малкото е само на един ден.

 

Около 5 000 граждани на Великобритания са евакуирани от Кабул заедно с 8000 афганистанци, по-рано работили във Великобритания, както и техните семейства.

 

Тези, които считали, че са подложени на риск от страна на талибаните, също са евакуирани.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа