Путин развихри истинско «мирно настъпление»

Путин развихри истинско «мирно настъпление»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Японските медии бурно коментират речта на Путин на пленарната сесия на ИИФ. Особено се отбелязва «настъпателността» на изявленията на президента на Русия. Читателите пишат: „Или може би наистина трябва да подпишем мирен договор с Русия и да се заемем с работата?“, „Трябва да влезем на островите и да търгуваме там!“

 

Путин развихри истинско "мирно настъпление"

 

 

Японските медии енергично коментират речта на руския президент Путин на Източния икономически форум на 3 септември. Признавайки неговия стратегически характер по отношение поврата на Кремъл към Далечния изток и настъпателността и последователността в линията на руския лидер за повишаване на потенциала и развитието на тази жизненоважна част от Русия, японците се фокусират върху тези пасажи в речта на президента, които пряко засягат Япония.

 

В този план те отбелязват безпрецедентността и сериозността на програмата на администрацията на Путин по развитието на Курилите и създаването там на уникални условия за чуждестранни инвестиции, в това число японски.

В частност, голямо впечатление върху японската общественост предизвика обещанието на Путин за 10-годишен безаналогов статус за чуждестранните инвеститори.

 

Заедно с това японците посочват в изявлението на Путин, че цялата инвестиционна дейност на Курилите трябва да се изгражда на базата на руското законодателство.

 

Японските медии подчертават думите на Путин за необходимостта от мирен договор както за Русия, така и за Япония. В същото време те подчертават в изявлението на Путин, че мирен договор може да бъде постигнат само при твърди гаранции, че в Япония няма да бъдат разположени нови американски ракети.

 

Президентите на Казахстан и Монголия взеха участие в работата на ИИФ онлайн, а президентът на Китайската народна република Си Цзинпин, премиерът на Индия Моди и премиерът на Тайланд Праут изпратиха подробни топли послания, пише проправителствения вестник «Санкей симбун».

 

Популярният японски вестник «Асахи симбун» публикува материал под заглавието «Президентът Путин обяви планове за създаването на особена икономическа зона на северните острови. За застоя на мирните преговори той обвинява Япония», която постоянно променя своята позиция.

 

Путин отбеляза, че подобен подход е неконструктивен, пише изданието.

 

«Топката е в ръцете на Япония», заяви Путин.

 

Говорейки за плановете за развитие на Курилите (северните острови), в отговор на въпроса на модератора, Путин подчерта, че „Русия никога не е променяла подходите си към мирния договор с Япония, като същевременно остава на позициите на съвместната съветско-японска декларация от 1956 г. По същото беше постигнато споразумение с бившия премиер Абе. Но тогава японската страна внезапно промени позицията си. В тази връзка процесът на мирните преговори се превърна в „безкраен процес“. Така няма да стане.»

 

Путин заяви също, че Русия нееднократно е искала от Япония твърди гаранции за неразполагане на Курилите след тяхното предаване на американски военни бази и американски ударни ракети, но нито веднъж не е получила от Токио вразумителен отговор», отбелязва японското издание.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа