Facebook погрешно обозначи чернокожи като „примати“ и предизвика критика

Facebook погрешно обозначи чернокожи като „примати“ и предизвика критика
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Facebook обяви в петък, че е деактивирал функцията за препоръчване на теми, след като тя погрешно свърза чернокожите с „примати" във видеоклип, публикуван в социалната мрежа.


Въпросният видеоклип е публикуван през юни 2020 г. от Daily Mail, под заглавието „Бял мъж извиква полиция срещу черен мъж в морското пристанище", и според няколко потребители на интернет, цитирани от The New York Times, потребителите на социалната мрежа получили автоматично генерирано известие с въпроса „искате ли да продължите да гледате видеоклипове за примати".


Ходът на Facebook идва след жалбата от Дарчи Гроувс, бивш ръководител на дизайна на съдържанието на платформата, в публикация в Twitter със скрийншот на препоръката и текста: „Това съобщение е неприемливо. И въпреки че видеото е на повече от година, един приятел получи това съобщение вчера. Приятели във FB, моля, ескалирайте. Това е възмутително ", пише бившият служител.


В отговор говорител на Facebook се извини за препоръката и я нарече „очевидно неприемлива грешка", като увери, че „софтуерът на препоръката е изключен и че се разследва функцията, за да се предотврати това да се случи отново".


„Извиняваме се на всеки, който е виждал тези обидни препоръки", добави говорителят в отговор на запитване на Франс прес.


Софтуерът за разпознаване на лица обаче вече бе изправен пред критики и оплаквания от защитници на гражданските права, които поискаха от мрежата да предприеме конкретни мерки за блокиране на речта на омразата и дезинформацията.

Станете почитател на Класа