Външният министър на Унгария призова за повече суверенитет в рамките на ЕС

Външният министър на Унгария призова за повече суверенитет в рамките на ЕС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто призова за ограничаване на господството на Брюксел над нациите на континента. Пред швейцарските медии той обвини ЕС в „изнудване" и постави под въпрос авторитета му.


„ЕС е силен, когато неговите държави членки са суверенни и силни, а това означава – да няма повече правомощия за Брюксел", каза Сиярто в интервю за швейцарския всекидневник Blick. Конкурентоспособността между страните членки също трябва да бъде повишена, каза министърът, като предложи европейските страни да не се ограничават от членството. „Определено не искаме Съединени европейски щати", каза той.


„Унгария е винаги обект на атаки от Брюксел", заяви Сиярто, твърдейки, че такова отношение е резултат от политиката на страната му, ориентирана към националните интереси.


Консервативното правителство на Унгария, водено от премиера Виктор Орбан, често е критикувано от властите на ЕС. Неговата позиция по отношение на миграционната политика на блока е спорна точка. През май Будапеща разгневи Брюксел, когато наложи вето на предложено преразглеждане на дългогодишното споразумение на ЕС за търговия и развитие с африканските, карибските и тихоокеанските държави (АКТБ), като се позова на опасения относно последиците от проекта за увеличаване на миграцията на АКТБ към ЕС.


Ръководството на ЕС също беше особено осъдително към спорния закон на Будапеща срещу ЛГБТ пропагандата, който доведе до спиране на инвестиционни планове, съдържащи безвъзмездни средства и заеми.


„Това е изнудване, вноските не са хуманитарни дарения, които се дават от щедрост, а са част от договор между ЕС и Унгария". каза министърът пред Blick.


„Будапеща сега е в конфликт с Европейския съюз", твърди изданието, казвайки, че това е накарало източноевропейската страна да търси близост със Швейцария. Докато двете държави си сътрудничат предимно икономически, Сиярто и швейцарският вицепрезидент Игнацио Касис имат за цел да затегнат политическото партньорство. „И двете страни ценят суверенитета и се гордеят със своето наследство, култура и независимост", каза унгарският представител.


Вече бяха отправени предположения, че Унгария може да е на път да излезе от Европейския съюз. Миналата седмица национален вестник, смятан за близък до възгледите на правителството на Орбан, излезе със заглавие „Време е да поговорим за Huxit"(по аналогия с Брекзит).

Станете почитател на Класа