Четири фармацевтични компании ще платят рекордните 26 милиарда долара за опиоидната криза в САЩ.

Четири фармацевтични компании ще платят рекордните 26  милиарда долара за опиоидната криза в САЩ.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

След като тази събота получиха съгласието на достатъчен брой щати в САЩ, четири големи фармацевтични компании приеха споразумение за изплащане на 26 милиарда долара с цел разрешаване на претенциите, свързани с опиоидната криза в северноамериканската страна, съобщава Ройтерс.


Фармацевтичните дистрибутори AmerisouceBergen, Cardinal Health и McKesson разкриха, че предложението за съвместно споразумение за 21 милиарда долара е прието от 42 щата, 5 територии и Вашингтон, докато фармацевтичната компания Johnson & Johnson, която трябва да плати 5 милиарда долара, не е уточнила колко щати са се присъединили към споразумението.


Според източници на Ройтерс, щатите Алабама, Джорджия, Невада, Ню Мексико, Оклахома, Вашингтон и Западна Вирджиния няма да участват в споразумението. От своя страна щат Ню Хемпшир постигна споразумение изключително с дистрибуторските компании, докато Роуд Айлънд подкрепи споразумението с Johnson & Johnson.


Уреждането на плащанията на обща стойност 26 милиарда долара, обявено през юли и насочено към разрешаване на повече от 3 000 съдебни дела, може да се превърне в най-голямата сума, плащана някога от фармацевтичната индустрия пред лицето на опиоидната криза, която уби повече от 500 000 души в САЩ през последните две десетилетия.


Към предложението, прието от държавните органи, могат да се присъединят и местните власти, които имат срок до 2 януари следващия, за да одобрят споразумението.

Станете почитател на Класа