Топ американски генерал очаква гражданска война, тероризъм и въздушни удари в Афганистан

Топ американски генерал очаква гражданска война, тероризъм и въздушни удари в Афганистан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

След хаотичното изтегляне на САЩ има много голяма вероятност Афганистан да изпадне в гражданска война, каза армейски генерал Марк Мили, обещавайки да продължи ударните операции, „когато се появят възможности".


"Моята военна оценка е, че вероятно ще се развият условия за гражданска война", каза председателят на Съвместните началник щабове пред Дженифър Грифин от Fox News в събота. След бързото превземане на Афганистан, талибаните сега контролират по-голямата част от страната, с изключение на последните огнища на съпротива в долината Панджшир. Тежките сблъсъци продължават в стратегическия регион, въпреки че и двете страни настояват, че имат предимство и твърдят, че са нанесли големи загуби на враговете си.


Мили изрази съмнение, че талибаните ще успеят да създадат устойчиво правителство, и предупреди, че вакуумът във властта и хаосът могат да доведат до възраждане на Ал Кайда, Ислямска държава (ИД) и безброй други терористични групи. За да запази Америка „в безопасност", администрацията на президента Джо Байдън по-рано обеща да продължи противотерористичните мисии зад хоризонта", но Мили призна, че „без войски на място и с осакатени способности за събиране на информация, САЩ ще трябва да възстановят някои човешки разузнавателни мрежи. И тогава, когато се появят възможности, ще трябва да продължим да провеждаме ударни операции, ако има заплаха за Съединените щати."


Една такава възможност се появи миналата седмица, когато американски безпилотен самолет се насочи към превозно средство в Кабул, което според Централното командване на САЩ представлявало непосредствена заплаха за усилията за евакуация, продължаващи по това време на международното летище Хамид Карзай. Това се случи след самоубийствен атентат от местен клон на терористичната групировка "Ислямска държава - Хоросан" (IS-K), при която бяха убити най-малко 95 афганистанци и 13 американски войници, точно преди последните американски войски да напуснат страната.


Мили нарече нападението „праведен удар, който елиминира поне един човек, фасилитатор на терористите от IS-K. Местните медии и талибаните обаче съобщиха, че в резултат на това са убити 10 цивилни - седем от тях деца.

Станете почитател на Класа