Търсят причините и последиците от краха на групата Evergrande, чиито активи са 2% от китайския БВП

Търсят причините и последиците от краха на групата Evergrande, чиито активи са 2% от китайския БВП
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.09.2021
  • Сподели:

Докато повечето от големите световни борси и дори пазарът на криптовалути имаха понеделник, отбелязан с червено, експертите обсъждат до каква степен тази динамика е свързана с колапса на Evergrande, втората по големина китайска компания за недвижими имоти, чиито акции паднаха до дъното отпреди 11 години поради остра криза на ликвидността.


Bloomberg вече описа явлението като „заразата от Evergrande", отбелязвайки, че според изчисленията на Goldman Sachs, активите на групата съответстват на 2 трилиона юана, или 2% от китайския БВП.


Що се отнася до мащаба на процеса, управляващият директор на брокерската компания Wealthy Securities от Хонконг Луи Це смята, че „Evergrande е само върхът на айсберга". В интервю за Financial Times бизнесменът каза „китайските строители са под силен натиск от правителството да намалят разходите за жилища и това ще има верижен ефект".


Ръководителят на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's, Минг Тан, смята, че китайската финансова система е достатъчно здрава, за да преживее катастрофата на Evergrande без големи загуби. По-специално той отбелязва, че „експозицията на банките към Evergrande е справедливо разпределена в индустрията, което означава, че нито една от банките няма да бъде сериозно засегната от фалита на компанията. Силен риск би имало ако други компании с недвижими имоти с голям ливъридж дефолтират едновременно".


От своя страна китайският експерт по финансови технологии Сара Хсу осъжда в The Diplomat „структурните недостатъци във финансовата система на Китай". Това показва, че основният проблем, свръх-задлъжнялостта, е общ за много големи институции в азиатския гигант, както банки, така и държавни компании. Тя също така подчертава, че "секторът на недвижимите имоти е имал увеличение на цените през последните 20 години, въпреки усилията на правителството да ограничи спекулациите с недвижими имоти."


„Дори и след като въпросът с Evergrande бъде решен, болестта на свръх-задлъжнялостта в Китай вероятно ще продължи, тъй като дългът може да остане неконтролиран в определени области на икономиката, докато не стане твърде късно, за да се избегнат последствията.", пише Хсу, която описва ситуацията на гиганта на недвижими имоти като „симптом, а не причина" на проблема.


Evergrande, която е листвана на Хонконгската фондова борса, е най-задлъжнялата китайска фирма за недвижими имоти: тя има задължения за обща сума, която надхвърля 300 милиарда долара, засягайки повече от 250 банки и небанковии институции, след няколко години заеми на финансиране на бързия растеж. В първите дни на този месец някои от кредиторите поискаха незабавното връщане на парите. Множество инвеститори се събраха в понеделник пред централата на компанията в Шенжен, за да поискат изплащането на заемите си към Evergrande.


На 9 септември компанията предложи да погасява заемите на вноски за пет години, но предложението беше отхвърлено от инвеститорите. Миналата неделя тя започна да плаща на своите инвеститори в продукти за управление на капиталите с недвижими имоти. В резултат на това в понеделник акциите й саднаха до 0,26 долара.

Станете почитател на Класа