Байдън: За първи път от 20 години САЩ не са във война

Байдън: За първи път от 20 години САЩ не са във война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.09.2021
  • Сподели:

В първата си реч пред ООН в качеството си на президент на САЩ Джо Байдън затвори главата на 20-годишната война в Афганистан. Очаква се дълъг списък от световни лидери да вземат участие на общото събрание на ООН, което се фокусира върху две теми: изменението на климата и края на пандемията от Covid-19. Над 100 лидери са в централата на ООН в Ню Йорк, след като миналата година събитието се проведе онлайн поради пандемията.

 

В първата си реч пред ООН в качеството си на президент на САЩ Джо Байдън затвори главата на 20-годишната война в Афганистан и говори за интензивната дипломация. Белият дом разглежда речта на Байдън като възможност да убеди и други нации, че ''Америка се завръща'', предава в. ''Гардиън''. В общото събрание участие взе и бразилският президент Жаир Болсонаро, известен скептик срещу ваксината срещу Covid-19. Предвидено е да се изкажат и лидерите на Мексико, Южна Корея и Турция.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри срещата с встъпителна реч, критична към глобалните усилия за управление на изменението на климата и пандемията. ''Светът трябва да се събуди. Ние сме на ръба на пропастта и се насочихме в грешната посока'', каза той.  Генералният секретар на ООН също така предупреди за възможна нова Студена война, предаде БНР. Той призова Китай и САЩ да подобрят своите ''напълно нефункционални'' отношения, преди проблемите между двете държави да се пренесат и в останалата част от планетата. Според Гутериш двете световни икономически сили трябва да си сътрудничат в областта на климата и да водят по-стабилни преговори по отношение на търговията и технологиите, дори и предвид постоянните политически противоречия за правата на човека, икономиката, сигурността и суверенитета в Южнокитайско море.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън каза пред световните лидери, че страната му е съсредоточена изцяло върху бъдещето, отбелязвайки, че прекратяването на войната в Афганистан е стъпка в тази посока. "Това са предизвикателствата, които ще определят как ще изглежда светът за нашите деца и внуци и какво ще наследят. За първи път от 20 години САЩ не са във война. Обърнахме страницата", каза Байдън. Президентът заяви, че САЩ се стремят да водят на световната сцена, но с помощта на своите съюзници и партньори. ''Докато гледаме напред, ще ръководим най-големите предизвикателства на нашето време - от Covid до измененията в климата, мира и сигурността, човешкото достойнство и правата на човека, но няма да вървим сами'', каза той пред ООН . ''Ще водим заедно с нашите съюзници и партньори и в сътрудничество с всички, които вярват, че е по силите ни да се справим с тези предизвикателства, да изградим бъдеще, да вдигнем всички наши хора и да запазим тази планета".

 

Бразилският президент Жаир Болсонаро не беше добре посрещнат в Ню Йорк, където бе преследван от протестиращи и упрекван от участниците в събранието за това, че е  против ваксинацията срещу Covid-19. Крайнодесният лидер на Бразилия беше порицан от кмета на града Бил ди Блазио, който каза, че онези като Болсонаро, които отказват да бъдат ваксинирани, не трябва да посещават Ню Йорк. Синът на Болсонаро Едуардо пък не беше допуснат до магазин на Apple. Във вторник бразилският президент публикува в Туитър видео, в което нарече критиците си ''безмозъчно'' малцинство.

 

Президентът подчерта, че неговата администрация подкрепя усилията за ваксинация, но не и ваксина или здравен паспорт, или друго задължение, свързано с ваксинацията. Болсонаро също каза, че подкрепя ''търсенето на мерки за ранно лечение'', отбелязвайки, че самият той е преминал през такова. Президентът подкрепи идеята за коктейл от лекарства, някои с все още недоказани свойства, като лечение за Covid-19.

 

76-ата сесия на Общото събрание на ООН ще приключи на 24 септември.

 

 

 

segabg.com

Станете почитател на Класа