Великобритания подкрепя «Северен поток 2»

Великобритания подкрепя «Северен поток 2»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

Великобритания подкрепя газопровода „Северен поток 2“. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и промишлената стратегия на страната Кваси Куартенг по време на слушанията в британския парламент.

 

Британски министър: Великобритания подкрепя "Северен поток 2"

 

«Винаги съм го подкрепял («Северен поток 2″, бел.ред.)», цитира в Туитър думите на министъра редактора по енергетика на Financial Times Дейвид Шепард.

 

Информацията на представителя на бизнес изданието беше потвърдена от агенцията S&P Global Platts. По отношение на Кваси Куартенг, той съобщава, че Великобритания подкрепя проекта за газопровода от Русия до Германия, въпреки че най-малко зависи от доставките на газ от Русия.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и промишлеността на Обединеното кралство направи своето изявление по време на изслушване в британския парламент относно ситуацията на пазара на газ.

 

Кваси Куартенг заяви, че цените на газа са се увеличили четири пъти през последните шест месеца. Въпреки това няма заплаха за доставките, тъй като Обединеното кралство получава газ от много източници: от собствените си находища в Северно море, през тръбопроводи от Норвегия, от Белгия и Холандия и под формата на втечнен природен газ. Очевидно, подкрепяйки „Северен поток 2“, главата на енергийния отдел е имал предвид, че подкрепя диверсификацията и маршрутите на доставка.

 

Днес Обединеното кралство зависи от глобалните цени на изкопаемите горива, така че трябва да развива зелената енергия и да строи атомни електроцентрали по-бързо, каза Кваси Куартенг.

Днес стана известно, че вече седмата компания за продажба на енергийни ресурси на дребно във Великобритания спря да работи.

 

„Avro, среден трейдър, се разделя със своите 580 000 клиенти. Това е седмият срив от началото на август, а общият брой на засегнатите от кризата клиенти нарасна до 1,5 милиона“, написа в туитър водещият енергиен журналист от Bloomberg Жавие Блас.

 

Британският регулаторен орган Ofgem заяви по-рано, че ще прехвърли клиентите на фалиралите компании към „доставчика от последна инстанция“, като същевременно запази сегашните тарифи. В същото време експертите забелязаха, че много търговци на енергия се занимават с банални спекулации, а не с търговия на дребно. Те купуват енергийни ресурси на плаваща пазарна цена и ги продават на фиксирани цени. В същото време спестяват от застраховки, което ги довежда до фалит.

 

Вчера британският министър на икономиката, енергетиката и промишлената стратегия Кваси Куартенг заяви, че правителството се е договорило с американска корпорация да възобнови производството в един от заводите. Лондон ще обеспечи CF Fertilizers, която доставя на Обединеното кралство 60% от въглеродния диоксид, със средства за намаляване на оперативните разходи през следващите три седмици.

 

Въпреки факта, че най-големият спад в износа на газ за ЕС се дължи на доставчиците на втечнен природен газ, противниците на „Северен поток 2“ обвиняват Русия, че не иска да увеличи доставките на газ за Европа, без да стартира газопровода.

 

Това обаче е силно съмнително, каза изпълнителният директор на немския UniperНик Ден Холандер.

 

„Газпром трябва да попълни резервите на собствения си пазар. И това е една от причините, поради които компанията не може значително да увеличи износа на газ за Европа“, заяви главата на германската газова компания.

 

Междувременно Международната енергийна агенция (IEA) се надява, че Русия ще може да подкрепи Европа през отоплителния сезон:

 

„За Русия това е възможност да подчертае репутацията си на надежден доставчик на европейския пазар“.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа