Сръбско-руски военни учения „Славянски щит“ ще се проведат в средата на октомври

Сръбско-руски военни учения „Славянски щит“ ще се проведат в средата на октомври
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.09.2021
  • Сподели:

Припомня се, че по-рано Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2МС на стойност 75 млн. евро. До края на годината западната ни съседка очаква и доставките на ПТУР „Корнет“

 

Съвместните руско-сръбски учения „Славянски щит“ ще се проведат на територията на западната ни съседка в средата на октомври тази година. Източник от военните среди разкри пред кореспондент на ТАСС, че в маневрите ще бъдат задействани системи „Панцир-С“, които ще бъдат изпратени от Русия.

„Учението за противовъздушна отбрана „Славянски щит“ ще се проведе на сръбска територия с участието на руски „Панцир“ в средата на октомври“, поясни източникът на агенцията.

На ученията миналата година за първи път зенитно-ракетните комплекси С-400 бяха задействани за маневри извън територията на Русия. В него бяха включени и зенитно-ракетни и оръдейни системи „Панцир-С“ на руските аерокосмически сили, както и зенитно-ракетните комплекси „Нева-М1Т“ и „Куб-М“ на ВВС и ПВО на Сърбия.

В резултат на ученията сръбската страна закупи зенитно-ракетни и оръдейни системи „Панцир-С1“. По-късно, на 15 септември, сръбският президент Александър Вучич обяви закупуването на руската усъвършенствана система за ПВО „Панцир-С1M“.

Припомня се, че по-рано Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2МС на стойност 75 млн. евро. До края на годината западната ни съседка очаква и доставките на ПТУР „Корнет“. В периода от 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера „Ми-35М“, шест изтребителя „МиГ-29“, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера „Ми-17В-5“, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи „Панцир С1“ на Сърбия като военно- техническа помощ.

По-рано в интервю за ТАСС тогавашният министър на отбраната на Сърбия Александър Вулин подчерта, че бойната готовност на армията на страната е значително засилена благодарение на военно-техническото сътрудничество между Белград и Москва. Според него през 2019 г. Русия и Сърбия са провели 96 съвместни учения.

 

 

 

Станете почитател на Класа