Китай забранява криптовалута

Китай забранява криптовалута
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.09.2021
  • Сподели:

Китайската централна банка обяви, че всички транзакции с криптовалути са незаконни. "Свързаните с виртуална валута стопански дейности са незаконни финансови дейности", заяви Китайската народна банка и предупреди, че подобна дейност "сериозно застрашава безопасността на активите на хората", предава technews.bg.

 

Китай е един от най-големите пазари на криптовалута в света. Колебанията там често оказват влияние върху глобалната цена на виртуалните пари. Закономерно след обявлението на Китай последва значителен срив в цените на дигиталните "монети".

 

Ходът е най-новият в националното преследване на Китай срещу явлението, което държавата разглежда като "нестабилна, спекулативна инвестиция" в най-добрия случай, а в най-лошия - метод за пране на пари. Досега търговията с криптовалути бе официално забранена в Китай, още от 2019 г., но продължаваше онлайн чрез чуждестранни борси, отбелязва BBC.

 

През май китайските държавни институции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн. От юни бе наредено на банките и платежните платформи да спрат да посредничат в транзакции с криптовалути и бе издадена забрана за "добив" на такива.

 

Новото решение на Китай обаче е най-пресният показател, че страната има явното намерение да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. От изявлението става ясно, че хората, които са замесени в "незаконни финансови дейности", извършват престъпление и ще бъдат съдени. Работата на чуждестранните уебсайтове, предоставящи такива услуги на китайски граждани онлайн, също ще се счита за незаконна дейност.

Станете почитател на Класа