Си Дзинпин: „Обединението с Тайван е историческа задача, която ще бъде изпълнена“

Си Дзинпин: „Обединението с Тайван е историческа задача, която ще бъде изпълнена“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.10.2021
  • Сподели:

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че чуждата намеса в делата на Тайван е недопустима, тъй като островът е изключителен прерогатив на Пекин, според South China Morning Post.


"Тайван е изцяло вътрешен въпрос за Китай и никаква външна намеса не може да бъде толерирана", каза президентът в реч по случай 110-годишнината от началото на Синхайската революция, която създаде първата Китайска република.


"Никой не трябва да подценява решителността и мощната способност на китайския народ да защитава националния си суверенитет и териториална цялост. Историческата задача за пълното обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена", заяви Си.


Лидерът на азиатския гигант, който преди това предупреди, че страната му няма да се поколебае да прибегне до сила срещу Тайван и през юли миналата година обеща да „смаже всеки опит за установяване на официална независимост от острова с 25 милиона жители", този път използва по-умерен тон.


"Постигането на обединение на родината с мирни средства е по-скоро в съответствие със съвместните интереси на китайската нация, включително нашите сънародници в Тайван", добави той.


Офисът на тайванския президент Цай Инг-Вен реагира на думите на Си, като повтори, че островът се смята за независима суверенна държава. „Бъдещето на нацията е в ръцете на хората от Тайван", подчерта Цай.


На свой ред Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван, който отговаря за отношенията на острова с Пекин, призова „Китай да изостави провокативните си стъпки на нахлуване, тормоз и унищожаване и вместо това да се върне на масата за преговори".


Напрежението между Тайпе и Пекин нарасна напоследък на фона на повече от 150 излитания от китайски военни самолети във въздушното пространство, считано от Тайван за своя отбранителна зона от началото на октомври. Полетите обаче престанаха през последните дни.

Станете почитател на Класа