Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви оставката си

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви оставката си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.10.2021
  • Сподели:

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви оставката си в събота на фона на разследване срещу него за предполагаеми случаи на корупция.


Той декларира, че предлага на президента на страната кандидатурата на външния министър Александър Шаленберг за позицията на канцлер.


"Това, което е необходимо сега, са стабилни отношения. Затова искам да преодолея задънената улица, да се оттегля, за да избегна хаоса и да гарантирам стабилност", каза той по време на пресконференция.


В същото време Курц посочи, че ще остане лидер на Австрийската народна партия. Освен това Курц планира да бъде и лидер на партията си в парламента.


Що се отнася до обвиненията срещу него, Курц каза, че те са „фалшиви" и обеща да изясни ситуацията.


На свой ред Вернер Коглер, вицеканцлер на страната и лидер на партията на Зелените, заяви, че коалицията му с Австрийската народна партия ще продължи да участва в правителството. Що се отнася до решението на Курц, той го приветства. „Това е важна и правилна стъпка", отбеляза Коглер, цитиран от Salzburger Nachrichten.


Прокуратурата подозира, че Курц и неговият близък кръг са пренасочили държавни средства, за да купуват печатни публикации, благоприятни за неговата фигура. Въпросните събития се случват между 2016 и 2018 г.


В сряда властите извършиха обиски в офиса на Курц, централата на Министерството на финансите и централата на Австрийската народна партия.
В разгара на скандала партията Зелена алтернатива - която е част от коалицията с Австрийската народна партия - заяви, че Курц вече не може да остане канцлер и поиска оставката му като изискване за продължаване на съвместната работа в правителството .


През май 2019 г. лидерът на ÖVP беше отстранен от поста си заедно с цялото си коалиционно правителство, образувано с крайнодясната партия FPÖ, при историческо уволнение след вота на недоверие, мотивиран от обвинения в корупция срещу президента на крайната десница, Хайнц-Кристиан Щрахе.


Въпреки това през януари 2020 г. Курц постигна коалиционно споразумение със Зелените, за да гарантира връщането си на власт след парламентарните избори, проведени през септември 2019 г., спечелени от ÖVP.

Станете почитател на Класа