Пол Маккартни за противоречивия разпад на „Бийтълс“

Пол Маккартни за противоречивия разпад на „Бийтълс“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2021
  • Сподели:

Раздялата, преди повече от 50 години, на The Beatles, считана от мнозина за най-влиятелната група в историята на музиката, е предмет на дебат и до днес. Наскоро Пол Маккартни, бивш член на легендарния квартет в Ливърпул, издуха прахта от темата и увери, че противно на това, което някои смятат, той не е виновен за разпадането на групата.


"Аз не съм подстрекавал разделението. Нашият Джони [Джон Ленън] го направи", каза много талантливият музикант, цитиран от The Guardian в предварителен преглед на интервюто му за предаването "This Cultural Life" на BBC, което ще излезе в ефир на 23 октомври.


В откровен диалог с журналиста Джон Уилсън, Макартни повтори, че основният двигател на раздялата на Бийтълс е Ленън. „Един ден Джон влезе и каза: „Напускам Бийтълс." Според вас това причинява ли разделение или не?" разкри той. Той също така каза, че объркването относно края на групата се задълбочава още повече, защото тогавашният й мениджър Алън Клайн помолил четиримата членове да мълчат, докато не сключи поредица от търговски споразумения. „Беше странно, защото всички знаехме, че това е краят на The Beatles, но не можехме просто да си тръгнем", споделя той.


Накрая на Пол му писнало да крие тайната и през 1970 г. той казал пред пресата, че The Beatles вече не съществуват. По-късно той бе обвинен в разваляне на динамиката на групата, когато в началото на 1971 г. съди колегите си за договорното прекратяване на групата и моли адвокатите си да разрешат споровете. "Трябваше да се бия и единственият начин да се бия беше да съдя другите Бийтълс, защото те отиваха с Клайн. И те ми благодариха години по-късно. Но не аз предизвиках раздялата. Това беше нашият Джони", подчерта той.


От друга страна, Макартни не държи отговорна за края на „Бийтълс" Йоко Оно, втората съпруга на Ленън, която често е обвинявана за причиняване на дисхармония в групата. В същото време той признава, че това е "най -трудният период в живота му", не само защото по това време групата създава "доста добри неща", но и защото животът му се върти около квартета. „Това беше моята група, това беше моята работа, това беше моят живот, затова исках това да продължи", подчерта той.

Станете почитател на Класа