След обвиненията Facebook обяви нови мерки за сигурност в Instagram

След обвиненията Facebook обяви нови мерки за сигурност в Instagram
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2021
  • Сподели:

Facebook обяви в неделя плановете си за въвеждане на нови мерки за сигурност на своите платформи, след като през септември Франсис Хауген, бивш продуктов мениджър на технологичния гигант, каза пред Сената на САЩ: „Ако компанията не прилага по-ефективни мерки социалните й мрежи (особено Instagram) да станат по-сигурни, то е защото предпочита да поставя астрономическите печалби пред хората".


Според доклади от агенция AP, Ник Клег, вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси, обяви в интервюта с различни американски медии, че фирмата ще въведе нови функции в Instagram, включително предлагайки на тийнейджърите да си вземат почивка, в случай че прекарват много време на платформата, както и изпращане на предупреждение до непълнолетни, ако те многократно гледат едно и също съдържание, което не е подходящо за тяхната възраст.


Според изпълнителния директор, компанията е инвестирала близо 13 милиарда долара през последните години, за да гарантира сигурността на потребителите на платформата, задача, за която отговарят около 40 000 души, работещи в тази област. „Ние непрекъснато правим иновации, за да подобряваме нашите продукти, за да ги направим възможно най-безопасни и приятни за използване", каза той пред CNN.


Що се отнася до обвиненията, направени от Хауген за използването на компютърни алгоритми, които улесняват разпространението на дезинформация след последния изборен процес в САЩ (което от своя страна допринесе за бунтовете, завършили с нападението над Капитолия на САЩ на 6 януари) , Клег посочи, че ако Facebook ги премахне, хората ще видят повече реч на омразата и ще се разпространява повече дезинформация, тъй като те функционират като гигантски спам филтри.


По-рано, в отговор на показанията на бившата служителка на фирмата, гигантът в социалните медии заяви, че е взел всички възможни мерки за премахване на вредното съдържание, включително „забрана на стотици милитаризирани социални движения и десетки хиляди страници, групи и акаунти на QAnon". Компанията също така настоя, че работи в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи, за привличане към отговорност на виновните за насилствените протести във Вашингтон.

Станете почитател на Класа