НАТО прие план при евентуално руско нападение, Москва реагира остро

НАТО прие план при евентуално руско нападение, Москва реагира остро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

НАТО прие план за противодействие на евентуално руско нападение, предаде Ройтерс.

 

Министрите на отбраната от НАТО са приели тайна стратегия, която развива значително по-далеч съществуващите регионални планове за отбрана.

 

Секретен документ задължава натовските държави да се подготвят за възможни едновременни атаки в Балтийско и Черно море, при които могат да бъдат използвани и ядрени оръжия.

 

Западни представители коментират пред Ройтерс, че не очакват нападение от Русия, но смятат, че е нужно да вземат мерки в отговор на новите руски оръжейни системи.

 

 

Междувременно руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко обвини НАТО, че се опитва да превърне Черно море в арена на конфронтация, в интервю за телевизия “Русия 24”.

 

Грушко каза, че Москва наблюдава активността на НАТО в България и Румъния. Според него НАТО вече е превърнало Балтийско море в арена на военно съперничество и в момента смята да направи същото с Черноморския регион.

 

"Това е много опасен път, който увеличава риска от военни инциденти и ескалация", категоричен е Александър Грушко. 

 

Той допълни, че не би трябвало да има проблем с телефонните разговори между представителите на Русия и НАТО, но в същото време изтъкна, че нормалното дипломатическо общуване е невъзможно на фона на неприятелските действия спрямо Москва. 

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров на свой ред заяви, че от началото на ноември Русия ще затвори постоянното си представителство в Брюксел и представителството на НАТО в Москва.

 

Станете почитател на Класа