Hertz обяви покупката на 100 000 електрически автомобила от Tesla, пазарната й стойност надмина трилион долара

Hertz обяви покупката на 100 000 електрически автомобила от Tesla, пазарната й стойност надмина трилион долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

Компанията за коли под наем Hertz обяви в понеделник покупката на 100 000 електрически автомобила от Tesla като първа стъпка за електрифициране на нейния парк от превозни средства.


Според агенция Bloomberg, която се позовава на анонимни източници, запознати с въпроса, договорът ще позволи на Tesla да генерира печалба от 4,2 милиарда долара.


Първите седани ще бъдат налични в началото на ноември в офисите на Hertz в САЩ и Европа, като доставката на превозните средства Model 3 се очаква да се осъществи до края на 2022 г., което ще направи предприятието едно от най-електрифицираните в света. Когато доставката приключи, електрическите автомобили ще представляват над 20% от автопарка на компанията.


По същия начин, гигантът за коли под наем се ангажира да разшири инфраструктурата за зареждане, с цел клиентите да имат достъп до 3000 станции от този тип в Съединените щати и Европа.


След тази нова поръчка компанията на Илон Мъск значително подобри борсовите си индекси. Стойността на акциите на Tesla в Nasdaq в момента надхвърля 1000 долара за брой, след като поскъпна с над 12,5% през този ден, според данните за акциите.


В същото време капитализацията на производителя на електрически автомобили надхвърли един трилион долара, което позволи на Tesla да влезе в избраната група компании като Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet, които са на пазара със стойности над тази цифра, информира Ройтерс.

Станете почитател на Класа