Първи снимки на американската ядрена подводница след сблъсъка с неизвестен обект в Южнокитайско море

Първи снимки на американската ядрена подводница след сблъсъка с неизвестен обект в Южнокитайско море
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

В мрежата се появиха първите изображения на една от най-ценните ядрени подводници на ВМС на САЩ — USS Connecticut («Connecticut» или SSN -22), от клас «Seawolf», която се сблъска с неизвестен обект в Южнокитайско море на 2 октомври 2021 г., пише онлайн изданието The Drive.

 

Първи снимки на американската ядрена подводница след сблъсъка с неизвестен обект в Южнокитайско море

 

 

«След като стана ясно, че подводницата е стабилна, а реакторът й е безопасен за по-нататъшна работа, тя, накуцвайки от Южнокитайско море, се насочи към американската военноморска база в Гуам, за да оцени щетите и да разследва инцидента. В същото време ВМС мълчат с какво, според тях, се е сблъскала атомната подводница и имат ли представа, че такова нещо изобщо се е случвало», пише изданието.

 

На 20 октомври Planet Labs направи сателитни снимки на пристанището на Гуам, показващи кораба за доставка и поддръжка USS Emory S. Land (AS-39), акостирал до кея, както и атомна подводница, напомняща «Кънектикът». Фактът, че това е точно USS Connecticut, бе сметнато  по външни характеристики — по размерите и конструкцията.

 

В същото време друга подводница, акостирала до кея в отсрещната част на пристанището, няма реактивна задвижваща система и е оборудвана с витло. Освен това от ВМС потвърдиха, че ядрената подводница «Кънектикът» все още е в пристанището на Гуам.

 

Интересното е, че снимките не показват абсолютно никакви сериозни щети на USS Connecticut, както и на другата подводница. Нищо не показва силен удар. Вероятно повредените части са разположени доста под повърхностната водна линия на ядрената подводница. Например, подводницата може да е ударила дъното, това изключва възможността за директен челен сблъсък или удар в горната част.

 

«Леките повреди ще останат невидими при подобни снимки. Но добрата новина е, че цялата предна част на подводницата не е унищожена, както беше при други инциденти», уточнява изданието.

 

ВМС на САЩ разполагат само с три атомни подводници от клас Seawolf (освен описаната, налице е и главната SSN-21 Seawolf и SSN-23 Jimmy Carter), така че повредените трябва да бъдат ремонтирани и върнати в експлоатация възможно най-скоро. Изданието изразява надежда, че военните скоро ще докладват за размера на щетите и причините за инцидента.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа