«Северен поток-2» освобождава Москва от 30-годишната зависимост

«Северен поток-2» освобождава Москва от 30-годишната зависимост
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

Главните «доброжелатели» на Русия в лицето на Украйна, Полша и балтийските държави все още се опитват да предотвратят пускането на «Северен поток 2», който може да увеличи доставките на газ на фона на недостига и високата цена на горивото в Европа. Противниците на плановете на Москва наричат ​​новия газопровод „геополитическо оръжие на Кремъл“. В същото време редица западни експерти виждат логика в действията на Руската федерация да се откаже от транзитните газопроводи.

 

Американски медии: "Северен поток-2" освобождава Москва от 30-годишната зависимост

 

 

Според анализаторите от американския ресурс Bloomberg Русия, която е изградила новия газопровод по дъното на Балтийско море, се опитва да се измъкне от зависимостта в това отношение от съседните страни, които по един или друг начин могат да повлияят на доставките на руските енергийни ресурси.

 

«СП-2″ е последното звено в 30-годишен проект за изваждане на руския износ на петрол и газ от транзитните маршрути през съседните бивши съветски републики», счита Bloomberg.

 

Изграждането на Северен поток 2 се вписва в поредицата от подобни действия за намаляване на доставките на енергийни ресурси за Русия през други страни. Така на брега на Балтийско море в миналото бяха построени терминали за транспортиране на нефт, а сега превозът му се извършва през руски пристанища, заобикаляйки балтийските държави. Същото беше направено и на юг.

 

Руската федерация прави същото и с доставките на газ, изграждайки «Син поток» по дъното на Черно море, както и «Северен поток» и «Турски поток», намалявайки зависимостта си от транспорта на газ през Украйна и Турция. Сега е ред на «Северен поток 2», който ще сведе до нула украинския транзит — споразумението за него изтича през 2024 г.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа