Global Times: Кембъл успокоява Австралия, докато Вашингтон завладява пазарния дял на Канбера

Global Times: Кембъл успокоява Австралия, докато Вашингтон завладява пазарния дял на Канбера
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.12.2021
  • Сподели:

За да успокоят Австралия като най-лоялната пешка на стратегията на САЩ спрямо Китай, някои американски политици трябва да дават кухи обещания от време на време, опитвайки се да лекуват Канбера с плацебо. Но тези, така наречени уверения не могат да скрият един-единствен и прост факт: австралийското правителство няма реална дипломатическа автономия, за да прави своите избори в съответствие със собствените си стратегически интереси.

 

Американският индо-тихоокеански координатор Кърт Кембъл каза в сряда, че Австралия няма да загуби "суверенитет" по споразумението с AUKUS. „Напълно разбирам колко важни са суверенитетът и независимостта за Австралия. Така че не искам да оставя никакво чувство, че това по някакъв начин ще бъде загубено“, заяви той на събитие, организирано от Института Лоуи. Отново Кембъл се насочи към Китай, като обвини страната, че води "драматична икономическа война" срещу съюзника на САЩ.

 

Но сериозно, колко "суверенитет" остава на Австралия, та да може да го "загуби"? Въпреки че Кембъл нарече Австралия „близък съюзник“ и подчерта, че тя не е просто „добавка към Вашингтон“, Канбера толкова отблизо следва стратегията на САЩ, че стана неразличима нейната собствена. Твърде очевидно е дали Австралия е близък съюзник или допълнение към САЩ.

 

 

„Съгласно сделката с AUKUS, използването на технологията за ядрени подводници е твърде чувствително, за да може Австралия да решава сама. Следователно Австралия ще трябва да се вслуша в САЩ по отношение на бъдещата си стратегия и тактика. Тя се превърна в пионка, обслужваща Индо -Тихоокеанска стратегия" на САЩ, каза Гуо Чунмей, експерт по австралийски изследвания от Китайския институт за съвременни международни отношения, пред Global Times.

 

Като се има предвид, че някои австралийски политици са направили рационална и обективна оценка на политиката на администрацията на Морисън за Китай, Кембъл трябваше да каже тези кухи думи, за да успокои Австралия“, каза тя.

 

Всъщност на Австралия не само остава малко автономия, но и в името на „близкото съюзничество“ САЩ се възползва от нея. Само един ден преди Кембъл да каже тези думи, Австралийската телевизионна корпорация съобщи, че САЩ и техните съюзници са "най-големите бенефициенти" от търговския спор на Австралия с Китай. Докато Вашингтон успокоява Канбера и сочи с пръст Пекин, в същото време тихо разпределя пазарните дялове, основен интерес на Канбера.

 

Кембъл и подобните му не спестиха усилия да разпалят пламъците в отношенията между Китай и Австралия. Следвайки думите му, самата Австралия ще трябва да поеме разходите в крайна сметка. Вашингтон не само не трябва да носи никаква отговорност, но дори може да спечели от това. Всеки може да види трика на САЩ, но Австралия все още е обсебена от него.

 

Австралия има чувство за несигурност и стратегическо безпокойство, а САЩ нямат толкова голяма доминираща сила, както преди. Следователно Вашингтон се надява да се възползва от съюзниците и партньорите, за да може да се изправи срещу Китай. Австралия е пасивно или проактивно обвързана с Американска колесница. Канбера се ръководи от Вашингтон стратегически и рационалните гласове в Австралия са заглушени до известна степен", каза Гуо.

 

Въпреки това Австралия наистина няма да бъде уважавана, ако ласкае САЩ. Например, САЩ не само се възползваха от шанса да откраднат пазарния дял на Австралия, но също така ограничиха износа на ваксини Pfizer COVID-19, когато епидемията бушуваше в Австралия.

 

Още по-лошо, президентът на САЩ Джо Байдън изглежда дори забрави името на австралийския премиер Скот Морисън през септември, като го нарече „този човек там долу“. Наистина ли си струва Австралия да се откаже от автономията си, за да служи на САЩ, само заради устните приказки на Вашингтон?

 

Под хегемонията на САЩ Австралия се радваше на предимства и статут, далеч надвишаващи нейната политическа и икономическа стойност, с цената на загуба на суверенитет. Но това е като „Дамоклевия меч“ – когато и ако САЩ обърнат гръб на „близкия съюзник“ и дори му забият нож в гърба, Австралия ще бъде безсилна и объркана, след като загуби подкрепата на „големия си брат“.

 

 

 

Превод: ЕС ,Поглед.инфо

 

 

 

 


 

Станете почитател на Класа