Историческо решение по „български“ казус: Еднополовите родители и децата им ще бъдат признавани за семейство в ЕС

Историческо решение по „български“ казус: Еднополовите родители и децата им ще бъдат признавани за семейство в ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2021
  • Сподели:

Съдът на Европейския съюз постанови във вторник, че еднополовите родители и техните деца ще бъдат признати за семейство във всички 27 държави от ЕС. Те ще могат да се възползват от свободата на движение и други основни права на равни начала, съобщава „Либерасион“.

 

Решението е историческо. Във вторник Съдът на Европейския съюз постанови, че еднополовите родители и техните деца трябва да бъдат признати за семейство във всички 27 държави членки. Това е добре дошло решение за засегнатите родители, които в сравнение с хетеросексуалните двойки често се сблъскват с много допълнителна бюрокрация и дискриминация в отношенията си.

 

И всичко започва с един случай в България. Калина Иванова е българка, Джейн Джоунс е британка, родена в Гибралтар, и двете са майки – признати с акт за раждане – на малката Сара, родена в Испания през 2019 г. Проблемът? Те се борят да получат гражданство за дъщеря си.

 

Тъй като и двамата родители не са от испански произход, Сара не може да получи това гражданство. От друга страна, Джейн Джоунс не може да прехвърли британското си гражданство на дъщеря си поради мястото си на раждане и съгласно Закона за британското гражданство от 1981 г. Калина Иванова логично подава молба за българско гражданство за детето си. Властите отново й отказват, тъй като еднополовите бракове и връзки не се признават в страната.

 

Семейства на дъгата

 

 

Дъщеря им Сара вече е без гражданство, без достъп до гражданство, без лични документи и без възможност да напусне Испания. С други думи, в сегашното си положение тя не може да си представи, че някога ще ходи на училище, ще има достъп до здравни грижи или ще се възползва от социалното осигуряване.

 

Това е неприемлива ситуация, която ЕС реши да уреди. Така Съдът обявява, че тъй като Испания е признала връзката между детето и родителя чрез удостоверение за раждане, двамата родители „са признати от всички държави членки като родители на малолетен гражданин на Съюза, за когото те носят основната отговорност, да придружават това дете, когато то упражнява своите права“. Решение за защита на правото на детето на свободно придвижване.

 

„Очакваме с нетърпение семействата на дъгата да се възползват от правото си на свободно движение и от други основни права наравно с всички останали“, заяви Арпи Аветисян, ръководител на отдела за съдебни спорове в неправителствената организация ILGA-Europe, която смята решението за правна подкрепа на ангажимента, поет от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата година. „Ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни“, каза тя. Понастоящем в Европейския съюз има 16 държави, в които еднополовите бракове са законни, докато в света те са около 30.

 

 

Станете почитател на Класа