Путин е поискал от Макрон писмени гаранции за неразширяване на НАТО на изток

Путин е поискал от Макрон писмени гаранции за неразширяване на НАТО на изток
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2021
  • Сподели:

Стопанинът на Кремъл настоява на Русия да бъдат предоставени надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност

 

 

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон във вторник отново е настоял Западът да предостави писмени гаранции, че няма да се разширява повече на изток. Той е поискал незабавно да се започнат международни преговори за изготвяне на юридически фиксирани гаранции, изключващи всякакво по-нататъшно придвижване на изток и разполагане на заплашващи Русия въоръжения в съседните й държави и най-вече в Украйна, предава ТАСС, като се позовава на прессъобщение от Кремъл.

 

http://epicenter.bg/images/news/122021/thumbs/main_1639496933.png

В изявлението се казва, че този въпрос е засегнат и в хода на скорошната видеоконференция между Путин и президента на САЩ Джо Байдън.

„Руският лидер призова френските партньори да се отнасят с разбиране към изразените опасения и да участват в тяхната дискусия“, се добавя в съобщението.

По-рано Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел на Русия да бъдат предоставени надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. Президентът уточни, че Русия има нужда именно от правни гаранции, тъй като по-рано западните колеги не са изпълнявали съответните си устни задължения. На 7 декември Путин и Байдън проведоха разговори чрез видеовръзка. Президентите се съгласиха, че ще инструктират своите представители да започнат съществени консултации по чувствителни въпроси. Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, по-рано каза пред репортери, че тази седмица Москва ще предаде на Съединените щати предложения в сферата на сигурността по дипломатически канали.

 

 

Станете почитател на Класа