Сенатът на САЩ вероятно няма да одобри санкциите срещу «Северен поток 2»

Сенатът на САЩ вероятно няма да одобри санкциите срещу «Северен поток 2»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

Сенатът на Конгреса на САЩ вероятно няма да одобри следващата седмица предложения от републиканеца Тед Круз законопроект за санкции срещу газопровода «Северен поток 2», според вестник Politico.

 

Politico: Сенатът на САЩ вероятно няма да одобри санкциите срещу "Северен поток 2"

 

 

Според вестника демократите, които активно подкрепят новите ограничителни мерки срещу газопровода, «са променили позициите си». В статията се отбелязва, че те не искат да пречат на американския президент Джо Байдън да „взаимодейства с Русия“ в контекста на вероятния конфликт между Русия и Украйна.

 

Politico пише, че не се очаква законопроектът да получи необходимите 60 гласа, тъй като демократите няма да тръгнат срещу президента, докато той води «опасни преговори с Русия».

 

Разговорите между Владимир Путин и Джо Байдън се проведоха в нощта на 31 декември. По време на телефонния разговор страните се договориха за последователността на преговорите по сигурността в Европа.

 

По-рано съобщихме: САЩ настояват Германия да спре «Северен поток 2» в случай на «руска агресия»


Вашингтон планира да постигне пълно спиране на проекта «Северен поток 2», в случай че Русия все пак започне военни операции в Украйна. Това съобщи Bloomberg , позовавайки се на източници, запознати с плановете на Белия дом.


САЩ настояват Германия да спре «Северен поток 2» в случай на «руска агресия»» width=»900″ height=»600″ />
По-специално администрацията на президента Джо Байдън търси ангажимент от новото германско правителство да спре проекта.


Други обсъждани варианти включват санкции срещу руски банки и експорт на руски стоки. Целта е да се постигне споразумение за пакет, който е „всеобхватен, бързо осъществим и достатъчно болезнен икономически“, за да бъде истински възпиращ фактор, пише изданието.

 

По-рано Германия заяви, че е твърде късно да спре «Северен поток 2».


«Северен поток 2», който вече е готов за експлоатация, предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия — от пристанището Уст-Луга в Ленинградска област до Грайфсвалд.


Съединените щати активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други страни противници, включително Украйна.

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа