Австралийски охранители на летището карат пътниците да предадат телефоните и паролите си

Австралийски охранители на летището карат пътниците да предадат телефоните и паролите си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2022
  • Сподели:

Австралия се оказа въвлечена в още един скандал тази седмица, след като завърнали се пътници твърдяха, че са били принудени да предадат своите телефони и пароли на граничните служители на летището.


Един мъж каза пред The Guardian във вторник, че той и партньорката му са били накарани да запишат паролите си за телефони за граничните служители, след като се върнали в Австралия от 10-дневна ваканция във Фиджи. След като дали на служителите паролите си, телефоните им били отнесени в отделна стая за половин час, като не било ясно какво се търси.


„Не бяхме информирани защо искат да прегледат телефоните. Нищо не ни беше казано. Това е грубо нарушение на поверителността", каза мъжът. „Кой знае какво извличат от това? С вашия телефон и вашата парола те имат всичко, достъп до цялата ви история на имейли, запазени пароли, банкиране, Medicare, myGov. Просто има толкова много възможности", добави той.


За съжаление практиката не е нещо ново и австралийските гранични служители имат правомощието да изискват устройства и пароли от пристигащи пътници, независимо дали са австралийци или не.


Говорител на австралийските гранични сили каза пред The Guardian „Практиката има за цел защита на австралийската общност от вреди. Информацията, иззета от телефоните на пътниците, е допринесла за успеха на много вътрешни операции на правоприлагащите органи, насочени към незаконни дейности".


Журналисти и активисти за правата на човека обаче осъдиха практиката, наричайки я „груба и обидна" и сравнявайки Австралия при сегашното правителство на Морисън с авторитарна диктатура.


По-специално журналистите – които имат задължението да защитават източниците си и друга поверителна информация – изразиха загриженост относно практиката, като австралийският репортер Джим Мало туитира „Чувствам се някак прецакан, че ще почувствам нужда да изтрия телефона си обратно в моята собствена страна."


Други, включително бившият австралийски сенатор Скот Лъдлам, отговориха с призив за законопроект за правата на човека в страната.

Станете почитател на Класа