Китай импулсира 6G с нов план за развитие на цифровата икономика

Китай импулсира 6G с нов план за развитие на цифровата икономика
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2022
  • Сподели:

Китай наскоро импулсира 6G комуникационната мрежа с новия план за развитие на цифровата икономика, публикуван миналата седмица от Държавния съвет на страната, съобщава South China Morning Post.


Китайският проект за цифрова икономика за 6G бележи целта да поеме водеща роля в развитието на модерните мобилни технологии, според вестника. Пекин планира „да засили подкрепата за 6G изследвания и разработки и активно да участва в установяването на международни стандарти за шесто поколение мобилни комуникационни технологии".


Броят на заявленията за патенти за 6G надхвърли 38 000 в световен мащаб, като подадените от Китай, представляват повече от 30% от тях и го нареждат на първо място сред всички страни, според доклад от април на Националната администрация за интелектуална собственост..


В началото на януари подкрепяният от китайското правителство институт, Purple Mountain Laboratories, заяви, че е направил пробив в 6G мобилната технология, съобщава South China Morning Post. Изследователски екип, ръководен от професор Ю Шияоху, е постигнал за първи път безжично предаване от шесто поколение със скорост от 206,25 гигабита в секунда.


Няколко експерти обаче смятат, че 6G услугата ще се реализира след десетилетие, тъй като светът все още не е договорил техническите стандарти, които ще поддържат честотите, модулацията и вълните на мрежата.


„Малко прибързано е да се насърчава развитието на 6G от гледна точка на индустрията", каза китайският изследовател Уей Ронг, добавяйки, че „може да е удобно за централното правителство да насърчава научните изследвания на 6G за ранната си подготовка".


6G мрежата е шестото поколение безжична технология. Докато 5G увеличи скоростта на предаване на данни до 1100 Mb/s, 6G се очаква да бъде до 100 пъти по-бърз. Новият тип мрежа, която може да стартира около 2030 г., се очаква да има възможност за свързване на много по-сложни устройства, включително автоматизирани автомобили. Освен това би могла да сбъдне различни идеи от научната фантастика, като холограми в реално време или летящи превозни средства.

Станете почитател на Класа