НАТО разкри нова "Космическа политика"

НАТО разкри нова "Космическа политика"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2022
  • Сподели:

НАТО смята, че космосът е все по-важен за неговата мисия и се опасява, че потенциалните противници може да се стремят да навредят на орбиталните му активи, обяви алиансът, добавяйки, че си запазва правото да обяви космическа атака за акт на война.


Воденият от САЩ алианс пусна публично своята официална Всеобхватна космическа политика в понеделник, като обяви космоса за „все по-важен" за сигурността и просперитета на неговите членове. НАТО също така изрази загриженост, че „други биха могли да използват космоса, за да проектират сила и да проследяват дейностите на алианса, или да се намесват в космическите активи на членовете на алианса по време на конфликт, за да усложнят неговия отговор или отрекат или влошат неговите способности".


Друго притеснение на НАТО е, че „космическите способности могат да бъдат засегнати по начин, който вреди или нарушава икономическия или обществения живот, но попада под праговете на заплаха от сила, употреба на сила, въоръжено нападение или агресия".


„Тези заплахи варират от заглушаване и кибератаки до кинетични възможности от висок клас, които произвеждат необратими ефекти и които могат да доведат до значителни и неблагоприятни дългосрочни въздействия върху космическата среда, като космически отломки".


НАТО определя космоса като „присъщо глобална среда", така че дори ако алиансът не е пряко замесен в конфликт, неговите космически активи могат да се считат за застрашени. Политиката от понеделник изрично се позовава на комюникето от срещата на върха в Брюксел през 2021 г., в което се казва, че „могат да доведат до позоваването на член 5 - клаузата на НАТО за взаимна отбрана на подобни космически заплахи. Подобно решение обаче ще се взема за всеки отделен случай", се казва в политиката.


Освен това „НАТО не се стреми да стане автономен космически актьор", оставяйки отделните членове – като САЩ и Франция – да управляват собствените си военни космически програми, но с ангажимент доброволно да предоставят на алианса „данни, продукти, услуги или ефекти, които биха могли да бъдат необходими за операциите, мисиите и други дейности на Алианса."


НАТО обяви космоса за „оперативна област" през 2019 г., същата година, когато САЩ създадоха космическите сили като отделен военен клон. Оттогава алиансът създаде космически център като част от въздушното си командване в Рамщайн, Германия, и създава космически център на НАТО за високи постижения в Тулуза, Франция.

Станете почитател на Класа