Франция тества двигателя на футуристичен европейски изтребител от следващо поколение

Франция тества двигателя на футуристичен европейски изтребител от следващо поколение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.01.2022
  • Сподели:

Прототипът на двигателя, който се разработва по програмата Turenne на амбициозния проект за европейски изтребител от ново поколение, премина успешно наземни тестове, пише Eurasian Times, позовавайки се на Френската агенция за отбранителни придобивания.


Двигателят е разработен на база на двигател Snecma M88, койта в момента е инсталиран на френските изтребители Dassault Rafale, произведени от Dassault Aviation, която ръководи проекта. Наречен New Generation Fighter (NGF), проектът от своя страна е част от амбициозната Future Combat Air System (FCAS), заедно с европейската отбранителна авиационна компания Airbus Defense & Space.


Очаква се новият самолет да има двигател с по-висока тяга, за да замени изтребителя Eurofighter Typhoon и френския изтребител Rafale, експлоатирани от европейските военновъздушни сили от началото на 2000-те. Първият му полет е насрочен за 2026 г.


При проектирането на двигателя си сътрудничат компаниите Safran Aircraft Engines от Франция, MTU Aero Engines от Германия и ITP Aero от Испания.


След като резултатите от първоначалния тест бъдат прегледани, проектът ще премине към „тест за издръжливост", който ще продължи няколко месеца.


Самолетът ще работи успоредно с дронове, чиято разработка се извършва от подразделение на Airbus и европейската компания MBDA, специализирана в управляваните оръжия.

Станете почитател на Класа