„Германците трябва да знаят, че Украйна съществува“

„Германците трябва да знаят, че Украйна съществува“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.01.2022
  • Сподели:

"Украйна не се смята за велика културна нация от други страни в Европа и затова нейните интереси продължават да се пренебрегват", заяви посланикът на Киев в Берлин.


В интервю във вторник за украинската държавна новинарска агенция Укринформ, Андрей Мелник заяви, че най-големият проблем на неговата нация е, че има малък културен статус на световната сцена.


„Мисля, че основният ни недостатък през последните 30 години е, че все още не сме успели да се утвърдим като велика културна европейска нация, като влиятелен исторически субект. И от това зависи до голяма степен нашето политическо признание", обясни посланикът.


Той илюстрира какво има предвид, като каза „Шедьоврите на украински композитори не се изпълняват редовно в немските оперни зали, а на учениците там не се преподава украинска литература. Всички разумни политически искания на Киев ще продължат да бъдат игнорирани, докато това е така", твърди Мелник.


Дипломатът подчерта, че той и други представители на Киев продължават да работят за привличане на вниманието на европейските лидери, като заяви „Германските елити, журналисти и експерти трябва да знаят, че Украйна съществува, със свои собствени цели, решително прокарваща собствен път".


Мелник беше известен в миналото с пламенна риторика, включително искания Берлин да върне на Украйна Крим, контролиран от Русия, и заявявайки, че „Германия има историческа отговорност да допусне Украйна в НАТО", водения от САЩ военен блок. В интервюто той призна, че действията му не винаги го правят приятен в Берлин и каза, че германските лидери са го отблъсквали многократно за противоречивите му изявления. „Аз обаче твърдя, че Украйна трябва да третира дейността си в Берлин като военна дипломация".


През ноември Мелник публикува отворено писмо с искане Германия да създаде фонд за изплащане на Украйна репарации за загубата на безценно културно наследство по време на Втората световна война, когато големи части от страната – тогава съветска република – бяха окупирани от нацистките сили. Той твърди, че на Киев все още се дължи компенсация „за огромните загуби в културното наследство по време на нацистката окупация, както и подкрепа на Украйна по пътя й към членство в ЕС".


Коментарите на Мелник идват, когато германският външен министър Аналена Бербок се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва във вторник, за да обсъди въпроси, включително напрежението около Украйна. Тя се срещна с лидерите в Киев в понеделник.

Станете почитател на Класа