Предложиха на Меркел работа в ООН

Предложиха на Меркел работа в ООН
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.01.2022
  • Сподели:

На Меркел е предложена главната роля в „консултативен орган на високо ниво за глобалните обществени блага", съобщи Deutsche Presse-Agentur (dpa) в сряда, позовавайки се на източници в кръговете на ООН.


Докладът не уточнява обхвата на работата на консултативния съвет, но казва, че международните съвети като тези се занимават с глобални проблеми като озоновия слой, авиационната безопасност и световната търговия.


Информационната агенция съобщи, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е написал лично писмо до Меркел, предлагайки работата. Въпреки това шансовете бившият канцлер да приеме поста се „считат за доста ниски", каза ДПА, като добави, че все още не е получен официален отговор от Меркел. ООН също не коментира въпроса.


Меркел се оттегли като канцлер миналия месец след 16 години на власт. Тя беше вторият най-дълго управлявал канцлер на Германия, както и един от най-дълго управлявалите лидери в ЕС.


Меркел не е коментирала публично въпросната оферта. По време на кампания за избор на нов генерален секретар на ООН през 2016 г. германски и чуждестранни медии предположиха, че Меркел ще бъде добър избор за ръководене на организацията.


PassBlue, медия, която отразява ООН, цитира говорителя на Меркел през февруари 2021 г., според който тя казва, че не се интересува от замяната на Гутериш като шеф на ООН.


Най-високите позиции в ООН често се заемат от бивши държавни глави и политици ветерани. Самият Гутериш беше министър-председател на Португалия, докато Мишел Бачелет, два пъти президент на Чили, е главен пратеник на световната организация за правата на човека.

Станете почитател на Класа