Британски транспортни самолети активно прехвърлят оръжие в Украйна

Британски транспортни самолети активно прехвърлят оръжие в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

Въпреки показното „миролюбие“, лукавият Лондон, без никакво колебание, започна да доставя оръжия на Украйна, за да накара Киев да засили военните действия в Донбас на фона на рязкото влошаване на отношенията между Русия и Запада заради НАТО.

 

Британски транспортни самолети активно прехвърлят оръжие в Украйна

 

 

На 17 януари главата на британското министерство на отбраната Бен Уолъс, изказвайки се в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), заяви, че поради „все по-заплашителното поведение на Руската федерация“ страната му е била принудена да започне доставки на украинската страна, включително «леки противотанкови отбранителни оръжейни системи».

 

«В допълнение към нашата постоянна подкрепа, Обединеното кралство предоставя нов пакет от помощ за сигурността, за да засили отбранителната способност на Украйна», заяви министърът.

 

Той добави, че малък брой британски инструктори ще предоставят първоначално обучение на украинските войски за кратък период от време като част от мисията ORBITAL, след което те ще се върнат в Обединеното кралство. Министърът подчерта, че и други съюзници, а не само от блока на НАТО, подкрепят Украйна. Новият британски пакет за помощ обаче сериозно увеличава възможностите на Киев, който уж имал пълното право да се защитава от „агресивните посегателства“ на Москва.

 

Уолъс заключи, че доставените оръжия „не са стратегически оръжия и не представляват заплаха за Русия“ – Украйна можела да ги използва „само за самозащита“.

 

Британски транспортни самолети активно прехвърлят оръжие в Украйна

 

На 17-18 януари мониторинговите ресурси регистрират повишена активност на британската военнотранспортна авиация в украинското небе. Документирано е пристигането на четири самолета в Киев, което потвърждава прехвърлянето на оръжия и реалното създаване на въздушен мост за доставка.

 

Предполага се, че Лондон доставя на Киев американски противотанкови системи Javelin и британско-шведски противотанкови системи NLAW, както и боеприпаси за тях, от запасите на своята армия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа