Какво предложи Путин на НАТО

Какво предложи Путин на НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.02.2022
  • Сподели:

Продължителните преговори между Русия и САЩ започват да изглеждат все по-странни. Вчерашните руски писмени отговори, обявени от Държавния департамент, се оказа, че не са никакви отговори – Сергей Лавров нарече изявлението на Държавния департамент недоразумение и обясни, че американците са объркали отделното послание на Министерството на външните работи до западните страни с „писмени отговори“ на техния документ, пише The Bell. Срещата на Лавров с Блинкен беше в духа на последните няколко дни – те не се споразумяха за нищо конкретно, но „се съгласиха да увеличат усилията за премахване на дразнителите“.

 

Вместо това, веднага след срещата на Лавров с Блинкен, Владимир Путин, на излизане от срещата с унгарския министър-председател Виктор Орбан, лично коментира за първи път писмените отговори на САЩ на руските предложения, които получи миналата седмица.

 

 

Основните опасения на Русия бяха пренебрегнати, а три ключови изисквания не бяха изпълнени, каза Путин и добави „поанта“ към разсъжденията си: „Да си представим, че Украйна е член на НАТО, натъпкана е с оръжия, има модерни ударни системи като тези в Полша и Румъния и започва операция в Крим… Трябва ли да започнем война с блока на НАТО? Никой не е помислил за това“.

 

И след това дойде съществената част – Путин за първи път формулира искане към САЩ и НАТО, което Кремъл изглежда смята за приемлив компромис. Той отбеляза, че политиката на НАТО на „отворени врати“ (свободата на всяка страна да се присъедини към алианса) не е залегнала никъде в закона.

 

„И САЩ, и НАТО могат да кажат, включително на Украйна: „Искаме да гарантираме вашата сигурност, ценим я, уважаваме вашите стремежи, но не можем да ви приемем, защото имаме други, предварително приети международни задължения. Какво е неразбираемо или дори обидно за Украйна тук?“, каза Путин. В заключение той изрази надежда, че диалогът относно гаранциите за сигурност ще продължи въпреки всички разногласия.

 

 

Станете почитател на Класа