С руски самолет изтеглиха от Афганистан изоставени домашни любимци

С руски самолет изтеглиха от Афганистан изоставени домашни любимци
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.02.2022
  • Сподели:

Пет месеца след края на въздушния мост на САЩ, който ги блокира в Афганистан, около 156 кучета и 133 котки най-накрая са на борда на Ил-76, нает от руската транспортна компания Aviacon Zitotrans, който замина в неделя от Кабул за Ванкувър, Канада.


„Самолетът е истински звяр, Илюшин 76-TD, основно създаден за полети в Сибир посред зима, така че не очакваме зимното време да причини закъснения или смущения", каза Шарлот Максуел-Джоунс от Kabul Small Animal Rescue (KSAR), благотворителната организация, организираща въздушния транспорт.


Самолетът излетя от Кабул в неделя и спира в Турция и Исландия, преди да завърши в Британска Колумбия. Според Максуел-Джоунс първоначалният план на полета трябвало да бъде ревизиран поради напрежението между Русия и Украйна.


Първоначалният план беше животните да бъдат изпратени в САЩ, но Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) бяха поставили Афганистан в списъка с високорискови страни за внос на кучета.


„Беше почти невъзможно", каза Лори Калеф, директор в SPCA International, пред Vancouver Sun. „Не можахме да получим разрешения за кацане, дори разрешения за прелитане от Държавния департамент на САЩ."


Много американски и други западни дипломати, контрагенти и друг персонал, избягали от Кабул през август – тъй като подкрепяното от НАТО правителство се срина без особена борба и талибаните поеха контрола над афганистанската столица – оставиха своите домашни любимци на грижите на KSAR, неспособни да ги вземат заедно с тях. „Животинките успяха да стигнат до летището, стигнаха до хангара, но след много дни чакане в клетките им, при ужасни обстоятелства, не успяхме да получим полет", каза Калеф.


Други около 50 служебни кучета, използвани от американските военни, също бяха оставени на летището в Кабул, въпреки че Пентагонът настоя, че те са били пуснати от клетките си и са предадени на KSAR. .„Беше ужасяващо, но ние никога не се отказахме", каза Калеф, описвайки как някои от животните са загинали, докато други са останали блокирани на летището в продължение на месеци. "Ако бяха останали още малко, съдбата им щеше да бъде сигурна смърт."


Около 80 от домашните любимци, които най-накрая излетяха, ще се съберат отново със семействата си. Останалите ще бъдат предоставени за осиновяване във Ванкувър. Kalef и KSAR си партнираха с благотворителните организации War Paws, Marley's Mutts, RainCoast Dog Rescue Society и Thank Dog I Am Out.

Станете почитател на Класа