Китай изпреварва САЩ в технологиите с ИИ, способни да печелят битки с дронове

Китай изпреварва САЩ в технологиите с ИИ, способни да печелят битки с дронове
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.02.2022
  • Сподели:

Китайски изследователи обявиха, че са успели да разработят система с ИИ (изкуствен интелект), която може да обучи бойните дронове да печелят т.н по военна терминология „кучешки боеве" или близки въздушни битки, хиляди пъти по-бързо от американската аналогична технология, съобщава South China Morning Post.


Повишената скорост на обработка на данни може да помогне на безпилотните самолети да идентифицират от пилотите маневри за избягване, да намалят натоварването на бордовия компютърен чип и да превъзмогнат опонентите в битки, показва проучване на Китайския център за изследване и развитие на аеродинамиката в Мианянг, провинция Съчуан .


В подобно състезание за въздушни битки на Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната на САЩ (DARPA), проведено в Съединените щати през 2020 г. между системи за дълбоко обучение с изкуствен интелект и пилоти на изтребител F-16, опитен пилот загуби пет поредни битки срещу нов алгоритъм с изкуствен интелект.


Китайската система е тествана в симулации на въздушен бой между дрон и боен самолет. По време на експеримента новият китайски алгоритъм успя да реагира по-бързо от човека пилот. Но за разлика от американската програма, която изискваше 4 милиарда симулирани битки за да се научи, китайската система изискваше само 800 000 симулации, за да спечели повечето от своите битки.


Според Хуанг Джантао, водещ автор на изследването, традиционният подход за машинно обучение е неефективен и добрите резултати са постигнати от система с изкуствен интелект, която избира само най-добрите резултати за следващия кръг.


В доклада се посочва, че сегашната противовъздушна отбрана на Китай е уязвима за американски дронове, използващи стелт технология от следващо поколение, която може да осакати централизираните командни системи на китайската армия. В отговор Народноосвободителната армия започна да децентрализира част от бойните си сили и да гарантира гъвкавост при евентуална атака на САЩ.

Станете почитател на Класа