Сорос призова за смяна на режима в Китай

Сорос призова за смяна на режима в Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.02.2022
  • Сподели:

Милиардерът Джордж Сорос призова за смяна на китайския президент Си Дзинпин, сравнявайки предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин през 2022 г. с олимпийските игри през 1936 г. в нацистка Германия.


В реч, произнесена в консервативния институт Хувър, Сорос нарече Китай „най-мощната авторитарна държава в света и най-голямата заплаха, пред която са изправени отворените общества днес".


Сорос твърди, че „Китай, като Германия през 1936 г., ще се опита да използва спектакъла на предстоящите Олимпийски игри в Пекин, за да отбележи пропагандна победа за своята система за строг контрол".


Той също така нарече Си „истински вярващ в комунизма, Мао Дзедун и Владимир Ленин са негови идоли", за разлика от бившия китайски лидер Дън Сяопин, който въведе реформи за свободен пазар.


Сорос завърши речта си с призив за смяна на режима в Китай – повтаряйки сегашната линия на много американски консерватори, които също се противопоставят на лидерството на Си.


„Трябва да се надяваме, че Си Дзинпин може да бъде заменен от някой по-малко репресивен у дома и по-спокоен в чужбина. Това ще премахне най-голямата заплаха, пред която са изправени отворените общества днес и те трябва да направят всичко по силите си, за да насърчат Китай да се движи в желаната посока", заяви милиардерът.


Сорос е основател и председател на фондация "Отворено общество", която подкрепя либералните и леви каузи в САЩ и по целия свят, включително Животът на черните е важен, ланираното родителство и имиграционните реформи. Той също проявява интерес към конкурсите за окръжни прокурори в САЩ, наливайки милиони в тях, като някои от тези подкрепяни от Сорос кандидати сега наблюдават съдебното преследване в големите градове на Америка.

Станете почитател на Класа