Идва първият изцяло електрически пътнически самолет

Идва първият изцяло електрически пътнически самолет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.02.2022
  • Сподели:

Израелската компания Eviation Aircraft казва, че на път да извърши първия си полет е Alice, изцяло електрически пътнически самолет, който намалява търговските оперативни разходи и обещава да предефинира начина, по който хората пътуват.


„Трудно ми е да се ангажирам с дата за първия полет", каза Омер Бар-Йохайен, главен изпълнителен директор на компанията, „но мога да кажа, че сме на около 5 или 6 дни от тестването преди да започне кампанията за полет", добави той.


Това означава, че дългоочакваният първи полет на Алис може да се проведе по някое време през февруари.


Бар-Йохай подчерта обаче „Компанията няма да направи полета нито секунда преди да се чувства в безопасност и готовност. Но след като го направим, Алис ще лети и ще се тества често", каза той.


Прототип на Алис е подложен на таксиметрови тестове от декември на общинското летище Арлингтън (Сиатъл, САЩ). При тези тестове самолетът се изпраща по пистата с различни скорости, за да тества собствената си мощност и да позволи на наземните екипажи да контролират системи като кормилно управление, спирачки и противоплъзгане.


Alice беше официално представен през 2019 г. и според неговите разработчици е първият изцяло електрически пътнически самолет в света, с технология на батериите, подобна на тази на електрическите автомобили. Самолетът ще може да покрива маршрути от около 800 километра с напълно заредена батерия, да пътува с почти 460 километра в час и да превозва девет пътници на борда.

Станете почитател на Класа