Откриха троянски астероид в орбитата на Земята

Откриха троянски астероид в орбитата на Земята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.02.2022
  • Сподели:

Международна група астрономи откри астероид, който следва орбитата на Земята, обстоятелство, което го прави едва вторият обект от този тип, откриван някога по пътя на нашата планета.


Наречено 2020 XL5, небесното тяло принадлежи към така наречените троянски астероиди, от които в космоса са известни хиляди, въпреки че досега не са открити други, които споделят точно това орбитално местоположение.


Новооткритият троянец ще остане в настоящата си орбита най-малко 4000 години, преди колебанията в движението му да достигнат степента, в която ще бъде изхвърлен от орбитата на Земята към други части на космоса, според доклад, публикуван в Nature Communications.


Въпросната скала с диаметър 1180 метра е от въглероден тип и е сред най-старите обекти в Слънчевата система, което я прави обект на интерес в контекста на изследване на ранните етапи на планетарната система.


Троянските астероиди се движат около Слънцето, споделяйки орбитата на дадена планета, движейки се близо до стабилни точки на гравитационно равновесие (известни като точки на Лагранж), или пред, или зад планетата.


Астрономите на НАСА откриха първия троянски астероид на Земята преди повече от десетилетие. Така нареченият 2010 TK7 е с диаметър 300 метра и ще остане в околоземна орбита за около 15 000 години.


Наблюдението на тези два обекта предоставя на астрономите инструмент за търсене на други потенциални троянци, които все още не са известни.


„Ако успеем да открием повече земни троянци и ако някои имат орбити с по-ниски наклони, може да е по-евтино да ги достигнем, отколкото до нашата Луна", каза изследователят Сезар Брисеньо от американския астрономически център NOIRLab.

Станете почитател на Класа