Макрон е в Москва на рискована дипломатическа мисия

Макрон е в Москва на рискована дипломатическа мисия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2022
  • Сподели:

Кремъл стана топдестинация за разтревожени европейски лидери, пише британският в. „Индипендънт“, като отбелязва, че унгарският премиер Виктор Орбан посети Москва миналата седмица, френският президент Еманюел Макрон е там днес, а през идните дни се очаква и посещение на германския канцлер Олаф Шолц.

 

„Посещението на Макрон в Москва може да бъде повратен момент“, пише британският в. „Файненшъл таймс“.Макрон е в Москва на рискована дипломатическа мисия, свързана с кризата около Украйна, извежда в заглавие френският вестник „Монд“.

 

Макрон се срещd с руския си колега Владимир Путин преди утрешното си посещение в Киев. Целта на визитата на френския президент е да получи дипломатически обещания с цел успокояване на напрежението около Украйна на фона на подозренията на Запада, че Русия има намерение да нахлуе в своята съседка.

 

„Ще обсъдим условията за деескалация. Трябва да сме големи реалисти. Няма да получим едностранни жестове, но е необходимо да се избегне влошаване на ситуацията“, заяви френският президент пред в. „Журнал дю диманш“.

 

„Макрон залага на едро с тази дипломатическа мисия, която може да му навреди, ако се върне с празни ръце и то в момент, когато Париж е ротационен председател на ЕС“, отбелязва в. „Монд“ и припомня, че отношенията между президентите на Русия и Франция са били противоречиви през последните пет години.

 

„Какво очаква Путин от посещението на Макрон?“, пита френският в. „Фигаро“, като отбелязва, че както страните, така и президентите нямат приятели, а само интереси. Затова не трябва да се надценяват топлите думи, с които в четвъртък руският президент покани френския си колега на посещение в Москва.

 

„В руската столица обаче смятат, и то напълно прагматично, че Макрон е полезен събеседник на фона на Америка, която в Москва смятат за истерична по отношение на предполагаемата атака срещу Украйна, и Европа, която е без глас и лице“, отбелязва изданието.

 

Президентът на Франция, който говори с Путин по телефона три пъти през последните десет дни, показа, че смята да признае тревогите на Москва, свързани със сигурността на Русия, без да се отказва от подкрепата за суверенитета на Украйна.

 

Вчера Макрон описа в интервюто си за „Журнал дю диманш“ един реалистичен според него подход към кризата. „Руската геополитическа цел днес очевидно не е Украйна, а да се изяснят правилата как Москва ще живее заедно с НАТО и ЕС“, припомня британското издание казаното от Макрон.

 

„Сигурността и суверенитета на Украйна и на която и да е друга европейска страна не могат да бъдат компрометирани по никакъв начин и е легитимно за Русия да повдигне въпроса за собствените си притеснения, свързани със сигурността“, подчерта френският президент.

 

„Преди срещата си с Путин Макрон изрази надежда да постигне историческо решение на украинската криза“, отбелязва британският в. „Гардиън“. Той изрази оптимизъм, че може да постигне мир, въпреки че САЩ твърдят, че руското нападение е предстоящо.

 

„Кризата в Украйна навлиза в критична фаза, докато Макрон се опитва да посредничи“, обобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в интервю за в. „Вашингтон пост“, че в случай на руско навлизане в Украйна реакцията ще е „единна и решителна“. Шолц отхвърли обвиненията, че неговото правителство не е направило достатъчно в подкрепа на Киев. „Реалността е по-важна от слуховете“ – това е отговорът на германския канцлер, цитиран от американското издание.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа