А ако Доналд Тръмп отново стане президент?

А ако Доналд Тръмп отново стане президент?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2022
  • Сподели:

"Когато се кандидатирам и спечеля..." Доналд Тръмп опипва почвата сред своите привърженици и събира дарения в размер на десетки милиони. Нима отново ще се кандидатира за президент?

Ако го направи, би могъл да спечели.

 

 

 

 

"Изборите през 2020 бяха манипулирани и всеки го знае": по време на един митинг, проведен неотдавна в Тексас, бившият президент Доналд Тръмп отново заговори срещу Хилари Клинтън и как изборите през 2020 година му били откраднати с измама. И то въпреки че всички подобни твърдения бяха щателно оборени. Върховният съд на САЩ отхвърли иск, който целеше отмяна на изборните резултати в четири оспорвани щата - макар че мнозинството от съдиите в него са консервативни, благодарение на назначенията на Тръмп.

 

"Когато се кандидатирам и спечеля"

 

Ако подобни реплики ви звучат познато, това е защото съставните части на посланията, които се чуват на митингите на Тръмп днес, са добре известни от първата му кампания и от конспиративните разкази за изборна измама, върху които се фокусира след поражението си през 2020. "Той прави това, което винаги е правил: казва нещата, които неговите потенциални избиратели искат да чуят", казва Брандън Конрадис, политически редактор в новинарския портал The Hill и бивш служител на ДВ. "Той продължава да изпълнява най-големите си хитове."

 

В Тексас обаче бившият американски президент представи и един нов хит: по-категорично от всякога той се застъпи за бунтовниците, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 година. "Когато се кандидатирам и спечеля", каза той по адрес на предстоящите президентски избори през 2024, "ще се отнесем справедливо с хората от 6 януари". Тръмп добави: "И ако това изисква помилване, тогава ще ги помилваме, защото с тях се отнасят несправедливо."

 

"С подобни провокативни изказвания Тръмп търси внимание", смята Майкъл Корнфийлд, професор по политически мениджмънт в университета "Джордж Вашингтон".

 

При нападението над Капитолия, когато конгресът трябваше да признае изборната победа на Джо Байдън, загинаха пет човека, а на над 700 бяха повдигнати обвинения. Заради атаката срещу Тръмп бе започната поредна процедура за импийчмънт за "подбуждане към бунт".

 

Тръмп все още има много поддръжници

 

Редица високопоставени републиканци вече се обявиха против плана на Доналд Тръмп да помилва хората, щурмували Капитолия. Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм например, който е известен съюзник на Тръмп, заяви, че се надява виновните "да отидат в затвора и да се сблъскат с пълната сила на закона, защото го заслужават". 

 

Но наблюдателите отбелязват, че високопоставените републиканци не са целевата група на изказванията на бившия президент. "Тръмп не се интересува от критиките на високопоставени републиканци", казва журналистът Конрадис. "Той се обръща към своите избиратели, а сред тях определено са и хората, които щурмуваха Капитолия. Това са упоритите привърженици, които ще гласуват за него, независимо какво се случи."

 

Изречения с послания като "когато се кандидатирам и когато спечеля" загатват, че повторна кандидатура е възможна. "Разбира се, всичко е възможно. Но очевидно той възнамерява отново да се кандидатира и подготвя почвата", казва Конрадис. Затова и за Тръмп изграждането на подобна връзка с поддръжниците е ключова. "Хората не трябва да го забравят. Той обича светлината на прожекторите. Тръмп е шоумен и търси вниманието на медиите."

 

Фаворит за номинацията на републиканците

 

И ако Доналд Тръмп действително реши да се кандидатира, шансовете му никак не са лоши. Според проучване на The Hill, публикувано в края на януари, Тръмп категорично заема първото място в хипотетична надпревара между осем кандидати за номинацията на републиканците - с 57%. На второ място с едва 12% е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис. 

 

Тръмп разполага и със сериозен бюджет за тази битка. Само през втората половина на 2021 година той събра 51 милиона долара от дарения. Според властите той разполага с общо 122 милиона. Голяма част от тези пари идват от малки дарители, "обикновените американци", казва журналистът Конрадис. "Това показва, че той може да се надява все още на силна подкрепа."  

 

Новата кандидатура - път към имунитет?

 

Доналд Тръмп е дарил много малка част от тези пари за кампаниите на кандидати на местно и федерално ниво, които ще се явят на междинния вот през ноември, обяснява проф. Корнфийлд. А това означава, че той ги пази за други цели. "Той е затънал в съдебни спорове и положението може да се влоши", казва Корнфийлд. А добрата правна защита е скъпа. "Според мен основната причина да се кандидатира отново е, за да може да твърди, че като кандидат за президент е защитен от съдебно преследване", казва Корнфийлд. Друг е въпросът дали подобен ход ще помогне.

 

Станете почитател на Класа