Съдят Google за 2,1 млрд. евро

Съдят Google за 2,1 млрд. евро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2022
  • Сподели:

Базираната в Швеция услуга за сравняване на цени PriceRunner обяви, че съди Google за 2,1 млрд. евро, след като Европейският съд постанови, че търсачката е нарушила антитръстовите закони на ЕС. През ноември миналата година Съдът на Европейския съюз потвърди решението за налагане на рекордна глоба на Google в размер на 2,42 млрд. евро за това, че компанията е дала предимство на собствените си услуги за сравняване на цени пред тези на конкурентите. 

 

"Търсим компенсация за щетите, които Google ни нанесе през многото години, но също така разглеждаме този иск като борба за потребителите, които са страдали от нарушаването на закона за конкуренцията от страна на Google през последните четиринадесет години, а това продължава да се случва и днес", заяви главният изпълнителен директор на PriceRunner Микаел Линдал.

 

PriceRunner твърди, че Google има "монополно положение" в Европа, като добавя, че според него търсачката все още не се е съобразила с решението на Комисията на ЕС и "злоупотребява с господстващото си положение". Компанията твърди, че трафикът и печалбите се отклоняват и от други услуги за пазаруване, както и че офертите са по-високи от тези на другите услуги, което вреди на потребителите. "Тъй като нарушението все още продължава, размерът на вредите се увеличава с всеки изминал ден, очакваме окончателният размер на обезщетението по иска да бъде значително по-висок", добавят от швейцарската услуга.

 

Google загуби първото си обжалване на глобата на ЕС, но миналия месец започна ново обжалване, като заяви, че има области, които изискват правно изясняване от Съда на ЕС.

Станете почитател на Класа