Prospect: Русия е твърде силна, за да бъде изгонена от Европа

Prospect: Русия е твърде силна, за да бъде изгонена от Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.02.2022
  • Share:

Украинската криза показва, че опитите на Запада да изгони Русия от Европа се провалиха. Тя е твърде силна, пише British Prospect. Авторът счита, че Москва трябва да заеме достойното си място в системата на европейската сигурност. Нейният елит е готов да защитава интересите на страната си до последно, докато Западът не е готов да прави жертви за Украйна.

 

Prospect: Русия е твърде силна, за да бъде изгонена от Европа

 

Опитът на Запада да изгони Русия от Европа се провали – тя е твърде силна и твърде дълбоко вкоренена тук, за да проработят подобни опити.

 

В континентална Европа и нейната непосредствена периферия, разпадането на Съветския съюз и Югославия остави след себе си осем нерешени конфликта и териториални спора: Босна, Косово, Приднестровието, Крим, Донбас, Абхазия, Южна Осетия и Нагорни Карабах.

 

Конфликтите в Кавказ бяха разрешени, поне временно, благодарение на намесата на руската сила.

 

Крехкият мир на Балканите зависи от наличието на напълно недостатъчния брой войски на НАТО, заплахата от американска интервенция и отсъствието на руска намеса.

 

Конфликтът в Украйна продължава да се разгаря и да изостря риска от сблъсък не само между Украйна и Русия, но и между Русия и Запада.

 

Тази криза трябваше да изясни поне едно нещо: опитът на Запада да прогони Русия от Европа се провали.

 

Русия е твърде голяма, твърде мощна и твърде дълбоко въвлечена в делата на съседите си, за да е възможно това.

Най-важното е, че Русия е готова да се бори докрай, за да защити това, което руският истаблишмънт счита за жизненоважни национални интереси в Украйна и Кавказ.

 

А Западът не е готов, защото при цялата самореклама и шумотевица западните елити и население не считат, че интересите им в тези региони са наистина важни и открито и многократно заявяват, че не са готови да се борят за тях.

 

Русия също даде да се разбере, че макар Москва да има сериозни резерви по отношение на съюз с Китай (предвид огромното население и икономическите различия между двете страни), тя ще го направи, ако Западът не успее сериозно да отговори на ключовите интереси на Русия.

 

При тези опасни обстоятелства е наложително Франция (за предпочитане с помощта на Германия) да даде съдържание на неясните предложения на президента Макрон за нова европейска архитектура за сигурност, която да включва Русия, и че ако бъде създадена такава нова структура, това ще вземе за себе си като първа задача мирното разрешаване на най-застрашаващите конфликти на континента.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа