На преговорите Русия-Украйна: Киев настоява за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски

На преговорите Русия-Украйна: Киев настоява за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.02.2022
  • Share:

 

Преговарящите могат да се чувстват в Беларус в пълна безопасност, изтъкна външният министър на страната Владимир Макей преди началото на срещата, която се провежда недалеч от границата на брега на река Припят

 

 

 

Преговорите между делегациите на Русия и Украйна продължават вече повече от три часа, съобщава агенция БелТА. Засега е известно, че преговарящите са прекъсвали два пъти разговорите и са излизали в почивка.

 

Преговорите се водят в една от резиденциите на беларуския президент Александър Лукашенко, намираща се на границата между Украйна и Беларус.

 

Преговарящите могат да се чувстват в Беларус в пълна безопасност, изтъкна външният министър на страната Владимир Макей преди началото им.

 

В хода на преговорите Украйна настоява за прекратяване на огъня веднага и изтегляне на руските войски от територията на страната, съобщава изданието РБК-Украйна, като се позовава на Върховната Рада.

 

Народният депутат Ярослав Железняк, а също и официалната страница на Върховната Рада съобщават, че украинско-руските преговори са завършили. В същото време обаче руските медии съобщават, че преговорите продължават.

 

Основното изискване на Русия пък е демилитаризация и денацификация на Украйна, подчертава зам.-министъра на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко.

 

"На първо място ще говорим за мира, по какъв начин мирът може да дойде в Украйна, какво трябва да се направи, за да не се повтарят събитията, на които бяхме свидетели през 2014 г.", заяви пред журналистите представител на руската делегация.

 

Външният министър на Беларус Владимир Макей отбеляза в началото на разговорите:

 

"Уважаеми приятели, президентът на Беларус (Александър Лукашенко, белл ред.) помоли да ви посрещнем, да ви приветстваме и да обезпечим максимално вашата работа.

 

Както беше договорено с президентите Зеленски и Путин, вие можете да се чувства в пълна безопасност. Това е наше свято задължение."

Мястото на преговорите е недалеч от беларуско-украинската граница на брега на река Припят в Гомелска област.

 

Поради съображения за сигурност точното място на срещата не се уточнява. Но помежду си организаторите на преговорите го наричат "Дома на рибаря", отбелязва беларуската агенция БелТА.

А ТАСС публикува във Фейсбук снимки от пристигането на делегациите и началото на преговорите.

 

Съветникът на Кремъл Владимир Медински е председател на руската делегация, а украинската се води от украинския министър на отбраната Олексий Резников, облечен във военна униформа в цвят каки.

 

Външното министерство на Беларус пусна на страницата си във Фейсбук залата, където ще се проведат преговорите между Русия и Украйна.

 

Руски информационни източници вече съобщиха, че разговорите са започнали.

 

Главната тема на преговорите ще бъде установяването на мир, са заявили представители на руската страна пред сайта "Звезда".

По-рано бе съобщено, че украинската делегация е пристигнала в района на украинско-белоруската граница, за да участва в разговори с представители на Руската федерация.

 

Това съобщи в Туитър Министерството на отбраната на Украйна.

 

Руската делегация е от вчера там.

 

В обръщение преди преговорите украинският президент Володимир Зеленски се обърна по следния начин към руските войници:

„Оставете оръжията си и се махайте оттук. Не вярвайте на командирите си, не вярвайте на пропагандистите си, спасявайте си живота и се махайте“.

 

По-рано УНИАН съобщи, че продължава руският обстрел над украинския град Чернигов. Градът в близост до границата с Беларус беше подложен на удари тази нощ, които, според украинските сили, продължават и в момента. Вероятната цел е телевизионен център в града. По-рано снаряд уцели жилищна сграда в Чернигов. Не се съобщава за пострадали хора.

От генералния щаб на украинската армия твърдят, че руската офанзива е забавена във всяка една от посоките й и всички вражески атаки са отблъснати. Руската армия от своя страна твърди, че има цялостен контрол над небето на Украйна.

По последна официална информация от украинска страна 352-е са цивилните жертви от началото на конфликта, сред които и 14 деца.
Украинските сили твърдят, че убитите руски войници са над 5300, но този брой не се потвърждава от Москва. 

Преговорите на руската делегация с представители на Украйна в Гомелска област на Беларус започват днес в 12:00 ч. Това заяви за беларуската агенция БелТА помощникът на руския президент и бивш министър на културата Владимир Медински, предаде Интерфакс.

 

Украйна обеща да не отстъпва на срещата, а президентът ѝ Владимир Зеленски заяви, че не очаква разговорите да доведат до някакви резултати.

Както винаги, не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат, коментира Зеленски.

 

Роман Абрамович, който се оттегля като собственик на "Челси", e изиграл ключова роля за ранните преговори за мир между Украйна и Русия, съобщи говорителят на руския милиардер.


Абрамович винаги е бил сочен като близък до Владимир Путин, но постоянно е отхвърлял тези твърдения, писа dir.bg.

“Мога да потвърдя, че Роман Абрамович бе потърсен от украинска страна с идеята да окаже подкрепа в намиране на мирно решение на конфликта и се опитва да помогне”, гласи изявлението от страна на пресслужбата на Абрамович.

 

55-годишният милиардер е бивш губернатор на Чукотка, а в началото на новия век за кратко бе и депутат в Държавната дума на Русия.

“Предвид важността на случващото се, молим за разбиране. Това е и причината да не споделяме в публичното пространство повече от това, което е необходимо”, се допълва още в съобщението от офиса на Абрамович.

Кои са участниците

Провежданите в Беларус преговори между Русия и Украйна започнаха днес.

Съветникът на Кремъл Владимир Медински е председател на руската делегация, а украинската се води от министърът на отбраната Олексий Резников, облечен във военна униформа в цвят каки.

“Можете да се чувствате в пълна сигурност”, заяви, посрещайки ги, ръководителят на беларуската дипломация Владимир Макей.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва не иска да обявява преговорната си позиция. Преговорите “трябва да се водят в тишина”, подчерта той.

Украинското президентство обяви днес, че ключовият за Киев въпрос е “незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от украинска територия”.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа