«Бездействието на американския флот в Черно море позволи на Русия да започне операция срещу Украйна»

«Бездействието на американския флот в Черно море позволи на Русия да започне операция срещу Украйна»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

Изданието Captain се загрижи за действията или по-скоро бездействието на ВМС на САЩ и техните съюзници от НАТО в Средиземно и Черно море в навечерието на „руската офанзива“ срещу Украйна.

 

"Бездействието на американския флот в Черно море позволи на Русия да започне операция срещу Украйна"

 

 

Според чуждестранното издание от началото на януари 2022 г. нито една голяма страна от НАТО, включително САЩ, не е патрулирала в Черно море. За това авторите на публикацията правят извод въз основа на анализ на материали от турския морски сайт Turkishnavy.net, който проследява движението на чуждите военни кораби. Междувременно 16 руски кораба, включително ракетни и десантни, навлязоха в Черно море.

 

Авторите на публикацията наричат ​​Черно море основната незащитена граница на Украйна. НАТО не успя да попречи на Русия да засили позициите си в Черноморския регион. Това беше естествен резултат от липсата на единна политика на членовете на алианса по въпроса за действията в Черноморския регион. Турция например не иска да се съгласи на морски патрули, за да не провокира Москва. Освен това има финансови ограничения и съществуването на други приоритети за някои страни от НАТО.

Из материала:

 

«Бездействието на американския флот в Черно море позволи на Русия да започне операцията срещу Украйна».

Адмиралът в оставка от ВМС на САЩ Джеймс Фого, който командваше военноморските сили на САЩ в Европа в продължение на почти десетилетие, нарече действията на руските кораби в Черно море «примка на врата» на Украйна.

 

Но позицията на САЩ също е виновна за настоящата ситуация. НАТО многократно заявява, че Украйна не е член на алианса и блокът няма да я защитава с военни средства. Отговорът на НАТО, който последва, беше много вял. Алиансът реши да разположи 4000 войници в Румъния, България, Словакия и Унгария, докато САЩ изпратиха 3000 войници в Полша и Румъния.

 

Но какво е това в сравнение с руските сили, за които Пентагонът твърди, че наброяват 150 000 души по границите на Украйна.

 

Русия отдавна се оплаква от корабите на НАТО в Черно море. Поради това Москва трябваше да преразпредели кораби в региона като допълнителна мярка за сигурност. Изданието Captain, критикувайки ниската активност на НАТО, отбеляза, че неспособността на алианса да даде ясен военноморски отговор на Русия ще засегне защитата на неговите интереси в други части на света, например в Южнокитайско море, където Китай се опитва да отстоява своя суверенитет.

 

Генералът в оставка Бен Ходжис, командващ през 2014-2017 г. американските сили в Европа подчерта, че ако НАТО не успее да сдържи Русия спрямо Украйна, Китай ще бъде силно впечатлен, след което Пекин ще направи съответните заключения относно перспективите за действия в Южнокитайско море и срещу Тайван.

 

Междувременно анализаторът Пол Тейлър припомня, че НАТО има «една ръка — вързана зад гърба си», тези думи са отправени към Турция, която не иска да установи по-голям контрол над Черно море. Въпреки официалното съгласие с позицията на САЩ и НАТО за Украйна, Анкара отдавна играе свои собствени игри и има свои собствени отношения с Русия и интереси в региона. Но без участието на Анкара не си струва да се говори за реално присъствие на ВМС на НАТО в Черно море.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа