Уолстрийт с най-голям спад от година заради скока на цените на петрола

Уолстрийт с най-голям спад от година заради скока на цените на петрола
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.03.2022
  • Сподели:

Уолстрийт отбеляза в понеделник най-големия си спад от повече от година, тъй като поредният скок на цените на петрола заплаши да стегне хватката на инфлацията върху световната икономика.


S&P 500 спадна с 3%, най-големият му спад за 16 месеца, след като барел американски петрол се покачи до $130 за една нощ, поради възможността САЩ да забранят вноса от Русия. Акциите по света също спаднаха по-рано през деня, следвайки движението на петрола, въпреки че загубите им се забавиха, тъй като суровият петрол спадна до 120 долара за барел.


Референтният индекс S&P 500 спадна със 122,78 пункта до 4201,09. Dow Jones спадна със 797,42 пункта, или 2,4%, до 32 817,38 пункта.


Индексът Nasdaq се понижи с 482,48 пункта, или 3,6%, до 12 830,96. Технологичният индекс вече е с 20,1% под рекорда си, поставен през ноември.


Цените на петрола се повишиха напоследък поради опасения, че инвазията на Русия в Украйна ще наруши и без това ограничените доставки. Русия е един от най-големите производители на енергия в света и цените на петрола вече бяха високи преди атаката, защото глобалната икономика изисква повече гориво след спирането, причинено от коронавируса.


Пазарите в световен мащаб напоследък се разлюляха силно заради притесненията за цените на петрола, пшеницата и други стоки, произведени в региона, поради нахлуването на Русия, което разпалва и без това високата световна инфлация. В Съединените щати цените за потребителите скочиха миналия месец от нивото си отпреди година с най-бързия темп от четири десетилетия.


Конфликтът в Украйна също заплашва доставките на храна в някои региони, включително Европа, Африка и Азия, които разчитат на обширните плодородни земеделски земи в Черноморския регион, известен като „житницата на света".


Войната оказва допълнителен натиск върху централните банки по целия свят, като Федералният резерв е на път да повиши лихвените проценти по-късно този месец за първи път от 2018 г. По-високите лихви забавят икономиката, което се разчита да помогне за овладяване на високата инфлация. Но ако Фед повиши лихвите твърде много, рискува да принуди икономиката да изпадне в рецесия.

Станете почитател на Класа