Адм.Акилино „Китай е милитаризирал напълно три острова в Южнокитайско море“

Адм.Акилино „Китай е милитаризирал напълно три острова в Южнокитайско море“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2022
  • Сподели:

Американският командир на Индо-Тихоокеанския региону адмирал Джон Си Акилино каза „В рязък контраст с миналите уверения на китайския президент Си Дзинпин, че Пекин няма да превърне изкуствените острови в спорни води във военни бази, Китай демонстрира военните мускули и напълно е милитаризирал поне три от няколкото острова, които построи в оспорваното Южнокитайско море, въоръжавайки ги с противокорабни и зенитно-ракетни системи, лазерно и заглушаващо оборудване и изтребители, във все по-агресивен ход, който заплашва всички нации, действащи в близост".


„През последните 20 години станахме свидетели на най-голямото военно натрупване от КНР след Втората световна война. Това натрупване на оръжия дестабилизира региона", каза Акилино пред Асошиейтед прес в интервю.


Пекин поддържа, че военният му профил е чисто отбранителен, уреден да защитава това, което са негови суверенни права. Но след години на увеличени военни разходи, Китай сега може да се похвали с втория по големина бюджет за отбрана в света след САЩ и бързо модернизира своите сили с оръжейни системи, включително стелт изтребители J-20, хиперзвукови ракети и два самолетоносача, а трети е в процес на изграждане .


Акилино разговаря с Асошиейтед прес на борда на разузнавателен самолет на ВМС на САЩ, който летя близо до държани от Китай аванпостове в архипелага Спратли в Южнокитайско море, един от най-оспорваните региони в света. По време на патрулирането самолетът P-8A Poseidon беше многократно предупреждаван от китайски военни се, че (според тях) е навлязъл незаконно в китайска територия и му бе наредено да се отдалечи.


„Китай има суверенитет над островите Спратли, както и околните морски зони. Стойте настрана незабавно, за да избегнете погрешна преценка", се каза в едно от строгите радио съобщения със завоалирана заплаха.


Акилино каза, че изграждането на ракетни арсенали, самолетни хангари, радарни системи и други военни съоръжения на Mischief Reef, Subi Reef и Fiery Cross изглежда е завършено, но остава да се види дали Китай ще продължи изграждането на военна инфраструктура в други области.


„Функцията на тези острови е да разширят настъпателните способности на КНР отвъд техните континентални брегове. Те могат да управляват изтребители, бомбардировачи плюс всички офанзивни способности на ракетните системи", каза той.

Станете почитател на Класа