Какво представляват хиперзвуковите ракети и защо Русия ги използва?

Какво представляват хиперзвуковите ракети и защо Русия ги използва?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2022
  • Сподели:

Русия заяви, че два пъти е използвала най-новата си хиперзвукова ракета "Кинжал" в Украйна, като в неделя е унищожила склад за гориво близо до Николаев, а в събота - подземен склад за съхранение на ракети и боеприпаси на запад.


Държавната информационна агенция РИА Новости заяви, че атаките представляват първата употреба на оръжие от следващо поколение от началото на войната в Украйна, а западни анализатори казаха, че това също е първият път, когато хиперзвукови ракети са били използвани в реална битка.


"Кинжал", проектирана да бъде изстреляна от изтребител МиГ, се счита за идеалното оръжие. Тя може да лети със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука и може да маневрира по време на полет, което затруднява проследяването и прихващането й от системите за противовъздушна отбрана.
Ракетите могат да се използват за доставяне на конвенционални бойни глави с по-високи скорости и по-точно от другите, но могат да се използват и за доставяне на ядрени оръжия. Няколко държави, включително Китай и САЩ, също работят върху технологията.


Оръжеен анализатор, каза пред Agence France-Presse, че по-голямата проникваща и разрушителна сила на системата Кинжал ще бъде по-ефективна от дозвуковите ракети при унищожаване на подземни складове, но други експерти предполагат, че това няма да има голямо влияние върху курса на конфликта.


Друг анализатор, каза, че ракетата няма да промени много на терен в Украйна, освен „да даде определен психологически и пропаганден ефект", добавяйки, че използването й може да подсказва, че руските сили са изчерпали други оръжия.


Белгийски анализатор на отбранителната стратегия Джоузеф Хенротин също заяви, че Русия може вече да изчерпва балистичните ракети с малък обсег на действие „Искандер" или иска да повиши залозите чрез пускане на хиперзвукова ракета с ядрен капацитет.


Правителството на Украйна потвърди атаките, но заяви, че все още не може да каже какъв тип ракети са били използвани.

Станете почитател на Класа