Австралия забрани износа на алуминий, алуминиеви руди и боксити за Русия

Австралия забрани износа на алуминий, алуминиеви руди и боксити за Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2022
  • Сподели:

Австралийското правителство налага забрана за износ на алуминий, алуминиеви руди и боксити за Русия, съобщи в неделя австралийският министър на външните работи и търговията, сенатор Мариз Пейн.


„Правителството наложи незабавна забрана на австралийския износ на алуминий, алуминиеви руди и боксити за Русия, което ще ограничи капацитета й за производство на алуминий – критичен износ на Русия", каза Пейн.


В изявлението си министърът подчерта, че „забраната за износ на австралийски суровини за производство на алуминий ще има критичен ефект в оръжейната индустрия на Русия, както и в автомобилната, аерокосмическата, опаковъчната, машинната и строителната индустрии".


„Русия разчита на Австралия за почти 20% от нуждите си от алуминиев оксид, правителството ще работи в тясно сътрудничество с износителите и пиковите организации, които ще бъдат засегнати от забраната, за да намери нови и да разшири съществуващите пазари", каза министърът.


Австралийските власти ще изпратят най-малко 70 000 тона термични въглища в Украйна, за да гарантират енергийната сигурност на страната, съобщи Пейн.


"Австралия ще подкрепи енергийната сигурност на Украйна, като дари най-малко 70 000 тона термични въглища. Това става след молба за помощ от правителството на Украйна, подкрепена от правителството на Полша, и дискусии с други европейски партньори", каза Пейн.


Според нея „австралийските въглища, които се доставят от най-голямата компания за добив на въглища в страната Whitehaven Coal, ще помогнат за поддържането на работа на въглищните генератори в страната и за доставка на електроенергия в електрическата мрежа на страната, като подкрепя украинския народ, като поддържа осветлението, домовете се отопляват и фабриките работят в този много труден момент."


„Whitehaven Coal бързо организира пратка и правителството сега работи с тях, с украинското и полското правителства, за да извърши доставките при първа възможност", каза тя.

Станете почитател на Класа