Франция замрази активи на Руската централна банка на стойност 22 милиарда евро

Франция замрази активи на Руската централна банка на стойност 22 милиарда евро
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2022
  • Сподели:

Френските власти са замразили средства на Банката на Русия на стойност 22 милиарда евро, както и сметки и имущество на лица, санкционирани от западните страни, заяви министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно льо Мер в интервю в неделя.


"Замразихме активи на Руската централна банка на стойност 22 милиарда евро. Замразихме и средства по сметки на физически лица във френски предприятия на стойност 150 милиона евро. На френска територия е замразено и имущество на обща стойност половин милиард евро, собственост на около 30 руснаци, задържани са и две яхти на обща стойност 150 млн. евро", добави министърът.


„Тъй като за първи път в историята на Министерството на икономиката и финансите създадохме център, който обединява усилията на стотици служители на службата за финансово разузнаване TRACFIN, хазната, митниците и дирекция Публични финанси, ние успяхме да разкрием и да замрази активи на руски магнати на обща стойност 1,8 милиарда евро на френска територия и 22 милиарда евро на Руската централна банка", каза той.


„Замразяването на собствеността не означава разпореждане в полза на държавата. Въпросът е да се гарантира, че собствениците му не могат да го препродадат или да го използват за печалба" отбеляза Льо Мер.

Станете почитател на Класа